Rusia vrea sa legifereze folosirea mercenarilor in razboaiele de peste hotare

Joi, 20 Octombrie 2016, ora 13:23
6450 citiri
Rusia vrea sa legifereze folosirea mercenarilor in razboaiele de peste hotare
Foto: Syrian Free Press

Rusii care lupta in secret in razboaiele din Siria si estul Ucrainei ar putea beneficia de recunoasterea statutului de mercenari de catre Moscova, guvernul rus lucrand la un proiect de lege in acest sens.

Legislatia din Rusia permitea pana acum doar incheierea unor contracte de stagiu militar pe termen redus, intre 6-12 luni, in caz de interventii pentru combaterea dezastrelor naturale sau participare la misiuni de mentinere a pacii, dar lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, relateaza IB Times.

Noua situatie politico-militara in care se afla Rusia si schimbarile survenite in politica sa externa impun modificarea statutului militarilor contractati pentru a servi in anumite razboaie desfasurate in afara granitelor Federatiei Ruse, a recunoscut un oficial de la Moscova pentru ziarul The Moscow Times.

Noua lege ar permite soldatilor rusi sa se angajeze pentru perioade scurte de timp in cadrul fortelor militare care "combat operatiuni internationale de terorism in afara granitelor Rusiei", se specifica in proiectul de lege.

Pana acum, Moscova a negat cu vehementa faptul ca ar avea trupe la sol in Siria sau in regiunile separatiste din estul Ucrainei, in luna februarie premierul Medvedev sustinand ca implicarea trupelor terestre in razboiul civil din Siria ar putea degenera foarte usor intr-un "razboi mondial".

Noua lege ar permite mercenarilor rusi deja prezenti in cele doua teatre de lupta sa beneficieze de contracte clare si despagubiri pentru familii in cazul in care ar fi ucisi.

Sub protectia anonimatului, multi dintre luptatorii rusi prezenti in cele doua zone de conflict au specificat in trecut ca, in lipsa unei legi care sa le permita implicarea in aceste conflicte, sunt nevoiti sa lucreze pe promisiuni.

"Multi care se duc in Siria sa lupte pentru bani sfarsesc morti. Au sanse mai mari sa supravietuiasca cei animati de teluri ideologice, cum ar fi cel de a lupta impotriva americanilor", a marturisit un mercenar rus din Siria.

Solda unui mercenar rus poate ajunge la 4.000 de dolari pe luna, multi dintre acestia fiind folositi in operatiunile indreptate impotriva Statului Islamic.

O estimare a televiziunii Sky News arata ca numarul rusilor morti pe frontul din Siria ar putea fi de aproape 600. In raportarile oficiale ale Moscovei, doar 19 militari rusi au decedat in operatiunile derulate in Siria.

Guvernele si companiile de securitate din toata lumea folosesc mercenari pentru a purta conflicte in teritorii ostile si a securiza diverse perimetre.

Cele mai cunoscute firme care recruteaza fosti soldati de elita sunt Triple Canopy, cu personal selectat din randul Fortelor Speciale ale armatei americane si al veteranilor Delta Force, si Academi, o firma implicata in diverse scandaluri legate de operatiunile desfasurate in Orientul Mijlociu, inclusiv unul legat de uciderea accidentala a 17 cetateni irakieni.

#mercenari rusi Siria, #razboi civil Siria, #conflicte externe Siria , #Rusia