Rusia vrea mentinerea contractelor bilaterale de livrare de gaz cu statele din UE

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 09:38
1259 citiri
Rusia vrea mentinerea contractelor bilaterale de livrare de gaz cu statele din UE

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a estimat miercuri ca fiind "artificiala" inlocuirea acordurilor bilaterale dintre Rusia si tarile europene in domeniul gazelor naturale cu un acord centralizat cu Uniunea Europeana, relateaza AFP. "Este artificial sa punem in opozitie legaturile noastre bilaterale cu tarile europene din sectorul energiei cu relatiile noastre cu Comisia Europeana", a declarat Lavrov, raspunzand unei intrebari legate de posibilitatea de inlocuire a acordurilor bilaterale cu unul "centralizat" cu intreaga Uniune Europeana.


"Avem parteneri cu care avem acorduri pe termen lung in sectorul energetic, iar aceste acorduri vor fi respectate", a mai spus ministrul rus de externe, cu ocazia unei conferinte de presa comuna cu omologul sau belgian, Karel de Gucht, in vizita la Moscova.


"Energia ocupa unul dintre locurile centrale in relatiile noastre cu Uniunea Europeana si vrem ca dialogul nostru energetic sa se bazeze pe principiile negociate anterior", a declarat oficialul rus.


"Bruxelles a declarat ca vrea sa preia mai multe indatoriri. Acesta este principiul de dezvoltare al oricarei birocratii", a adaugat Lavrov.


Unii analisti estimeaza ca dependenta UE de livrarile de hidrocarburi rusesti este accentuata de faptul ca achizitia de gaze naturale este reglementata prin acorduri bilaterale.