Rusia vinde valuta pentru a opri deprecierea rublei

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 13:10
1947 citiri
Rusia vinde valuta pentru a opri deprecierea rublei
Foto: Ziua News

Rubla s-a apreciat miercuri pe o piata volatila, dupa ce Ministerul de Finante de la Moscova a anuntat ca a inceput sa vanda valuta din fondurile sale, estimate la sapte miliarde de dolari.

Decizia face parte din noile masuri anuntate marti de Guvern pentru a stabiliza rubla si piata valutara.

Saptamana aceasta rubla s-a depreciat la un nivel record, fortand Banca Centrala a Rusiei sa majoreze rata dobanzii la 17%, o decizie care nu a dus la aprecierea monedei nationale a Rusiei, transmit TASS si Reuters, citate de Agerpres.

Miercuri, rubla s-a apreciat cu 3% fata de dolar, la 65,62, si cu 4,2% fata de euro, la 81,50. In ciuda redresarii, rubla s-a depreciat anul acesta cu aproape 50% fata de dolar.

Un dealer la o mare banca rusa a declarat, pentru Reuters, ca nu poate fi exclusa o interventie a Bancii Centrale a Rusiei.

"Aprecierea rublei pare artificiala, deci ar putea fi rezultatul eforturilor Bancii Centrala a Rusiei, desi nu as fi sigur 100%. Ar putea fi si un exportator neascultator, pe care autoritatile 'l-au convins' sa vanda valuta", sustine dealerul.

Alexey Devyatov, economist sef la Uralsib, a estimat ca Banca Centrala a Rusiei ar putea majora rata dobanzii pana la 22-25%.

Rubla ruseasca s-a prabusit, marti, inregistrand o depreciere de peste 20%, astfel ca moneda euro a atins un nivel fara precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble, in pofida deciziei Bancii Centrale a Rusiei de a majora dobanda de baza cu 6,5 puncte procentuale, tocmai pentru a apara cursul de schimb.

Acesta este cel mai grav declin inregistrat de rubla dupa criza financiara ruseasca din 1998. Atunci, rubla s-a prabusit in cateva zile, fapt care a obligat autoritatile de la Moscova sa declare intrarea in incapacitate de plata.

Potrivit unui raport elaborat de Citigroup, Societe Generale este banca cu cea mai mare expunere pe Rusia, de 25 de miliarde de euro, Raiffeisen are o expunere de 15 miliarde de euro pe Rusia si o expunere de 4,9 miliarde de euro pe Ucraina. Urmeaza UniCredit cu o expunere de 18 miliarde de euro pe Rusia.

#Rusia vinde valuta, #depreciere rubla ruseasca , #Rusia