Rusia va da 86 miliarde dolari pentru sprijinirea bancilor

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 15:15
1466 citiri
Rusia va da 86 miliarde dolari pentru sprijinirea bancilor

Camera inferioara a parlametului rusesc, Duma, a aprobat vineri doua pachete anti-criza, in valoare totala de 86 miliarde dolari, in cadrul celei de-a treia convocari, relateaza Reuters. Pachetul include 50 miliarde dolari ce vor fi oferiti bancilor si companiilor pentru refinantarea creditelor externe si oferirea de imprumuturi de 36,31 miliarde dolari principalelor banci rusesti.


Presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev , a anuntat marti ca statul va acorda credite suplimentare de 950 miliarde ruble  pentru bancile rusesti, in vederea consolidarii fondurilor proprii.


Criza financiara va reduce numarul institutiilor de creditare din sectorul bancar rusesc si ar putea tempera cresterea produsului intern brut cu doua puncte procentuale, a declarat joi un bancher de la VTB, a doua banca din Rusia, intr-un interviu acordat cotidianului Kommersant, citat de Reuters.


"Nu vom putea iesi din criza la fel de rapid ca acum zece ani, pentru ca este o criza ce cuprinde coloana vertebrala a sistemului financiar international. Aceasta criza ar putea fi profunda si indelungata", a mai estimat Zadornov, care a fost ministru de finante in timpul crizei din 1998, din Rusia.


Sistemul bancar rusesc a pierdut accesul la finantare externa ieftina, dupa declansarea crizei creditelor. Astfel, chiar si banca de stat VTB-24, care are acces la finantarea de stat, a fost afectata.