Rusia suspenda importurile de carne de vita din Romania

Miercuri, 06 August 2014, ora 12:59
1481 citiri
Rusia suspenda importurile de carne de vita din Romania

Autoritatea federala sanitar veterinara din Rusia (Rosselhoznadzor) a suspendat, incepand de miercuri, importurile de carne de vaca si bovine din Romania, transmite Reuters.

Rosselhoznadzor a anuntat ca decizia este temporara si a fost cauzata de o epidemie de 'encefalopatie spongiforma bovina' (ESB), cunoscuta ca boala vacii nebune.

Decizia vine dupa ce marti presedintele Vladimir Putin a ordonat Guvernului sa elaboreze masuri de riposta la noile sanctiuni europene si americane adoptate saptamana trecuta contra Rusiei, pe care Occidentul o acuza ca este implicata in conflictul din estul Ucrainei

Stirea referitoare la suspendarea importurilor de carne de vita din Romania a fost publicata prima data la inceputul lunii iulie a acestui an.

La momentul respectiv, autoritatile sanitare veterinare din Romania au contrazis informatiile afirmand ca Rusia nu importa bovine, carne de vita si produse din carne din Romania, iar 'epidemia' la care se face referire este de fapt un caz izolat, atipic de ESB, care nu pune in pericol sanatatea omului. De asemenea, in Romania nu s-a inregistrat niciodata forma clasica de 'encefalopatie spongiforma bovina' (ESB), au afirmat reprezentantii ANSVSA.

La inceputul lunii iunie, Romania a primit din partea Organizatiei Internationale de Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru 'boala vacii nebune'.

Romania a efectuat analize timp de sapte ani pentru a putea primi acest standard din partea OIE, 'standardul de top din cele trei pe care le emite'.

Din cele 178 de state membre OIE, doar 25 au standardul de risc neglijabil la fel ca al Romaniei, 20 au risc controlat, iar restul tarilor sunt cu risc nedeterminat.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#importuri carne vaca Rusia, #exporturi Romania carne Rusia, #sanctiuni SUA Rusia , #Rusia