Rusia si UE spera ca South Stream va obtine statutul de retea transeuropeana de energie

Marti, 01 Iunie 2010, ora 15:37
1655 citiri
Rusia si UE spera ca South Stream va obtine statutul de retea transeuropeana de energie

Rusia si UE spera ca proiectul de gazoduct South Stream va obtine statutul de retea transeuropeana de energie, a declarat liderul rus Dmitri Medvedev, relateaza RIA Novosti, precizeaza NewsIn.

"Diversificam rutele de transport pentru petrol si gaz. Proiectele comune, mai ales Nord Stream, sunt realizate cu succes. Speram ca South Stream va obntine statutul de retea transeuropeana de energie", a spus el, dupa summitul Rusia-UE.

Cele doua parti elaboreaza mecanisme mai eficiente de securizare a intereselor tuturor tarilor: producatoare, de tranzit si consumatoare.

"Nimeni nu trebuie sa sufere prejudicii, toata lumea trebuie protejata intr-un mod unitar. Am discutat in acest context despre necesitatea de a se forma o noua baza normativa sau de a se ameliora fundamentele actuale ale cooperarii energetice", a explicat Medvedev.

Cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, South Stream va trece pe sub Marea Neagra, in apele teritoriale turce, pentru a lega litoralul rus de litoralul bulgar.

Lungimea tronsonului submarin va fi de circa 900 de kilometri.

Pentru partea terestra au fost studiate mai multe trasee si toate trec prin teritorioul statelor UE. Gazoductul ar urma sa intre in serviciu la sfarsitul lui 2015 si costa 25 de miliarde de euro.

#retea transeuropeana energie South Stream , #Rusia