Rusia si Belarus pun 10 miliarde de dolari pentru constructia unei centrale nucleare

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 19:19
2351 citiri
Rusia si Belarus pun 10 miliarde de dolari pentru constructia unei centrale nucleare

Rusia si Belarus au semnat miercuri un contract de 10 miliarde de dolari potrivit caruia o serie de companii rusesti vor construi prima centrala nucleara din Belarus cu finantare de la Moscova.

Contractul, semnat in cursul unei vizite in Belarus a premierului rus, Dmitri Medvedev, prevede ca prima centrala din Belarus va fi construita de compania rusa Atomstroiexport, o subsidiara a grupului Rosatom.

Centrala va consta din doua reactoare cu o capacitate de 1.200 Megawati fiecare si va fi construita in regiunea Grodno din vestul Belarusului, in decurs de opt ani. Rusia va acorda Belarus un credit de 10 miliarde de dolari petnru constructia acestei centrale.

Prima unitate la noua centrala ar urma sa fie gata in luna noiembrie 2018, iar cea de a doua in luna iulie 2020.

Autoritatile de la Minsk, care in acest an au fost nevoite sa devalueze rubla cu 65% in raport cu dolarul, spera ca acest proiect va intari balanta de plati si va stimula activitatea economica.

Insa proiectul a dat nastere la ingrijorari in Uniunea Europeana, unde dupa accidentul nuclear de la Fukushima s-au inmultit cererile pentru renuntarea la energia nucleara.

Centrala nucleara din Belarus ingrijoreaza in special Lituania, in conditiile in care capitala Vilnius este la aproximativ 50 de kilometri de locul unde va fi amplasata centrala nucleara din Belarus.

In plus, Lituania analizeaza posibilitatea de construi propria sa centrala nucleara iar proiectul din Belarus ar putea sa-i submineze fezabilitatea.

Belarus a inceput pregatirile pentru constructia unei centrale nucleare in anii 1980 insa proiectul a fost anulat in 1986 dupa accidentul de la Cernobal, in tara vecina Ucraina.

#centrala nucleara Belarus, #contract Rusia Belarus centrala nucleara , #Rusia