Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusia si-a platit datoriile catre Clubul de la Paris

Rusia si-a platit datoriile catre Clubul de la Paris
Rusia a rambursat anticipat toate datoriile catre tarile Clubului de la Paris, odata cu achitarea ultimei transe de 23,737 miliarde dolari, a anuntat luni banca rusa de stat Vneshekonombank, citata de agentiile internationale de presa."Suma de 23.737.038.061 dolari SUA a fost transferata catre creditorii din Clubul de la Paris", a informat Vneshekonombank, banca de comert exterior a Rusiei, precizand ca varsamintele au fost efectuate in noua devize.
Aceasta rambursare anticipata este cea mai importanta rambursare efectuata vreodata catre Clubul de la Paris si a fost posibila ca urmarea unui acord semnat recent cu Germania, principalul creditor al Rusiei, acord care se referea la rambursarea anticipata a datoriei de opt miliarde de euro pe care Rusia o avea fata de Germania.

La data de 16 iunie anul curent, Rusia si tarile Clubului de la Paris au semnat un acord conform caruia rambursarea anticipata a datoriei Rusiei trebuia sa se termine cel mai tarziu la data de 21 august 2006. Potrivit autoritatilor de la Moscova, acest acord a permis Rusiei sa economiseasca aproximativ 7,7 miliarde dolari din serviciul datoriei, fonduri care urmeaza sa fie alocate pentru investitii in scopul diversificarii economiei ruse.

Cresterea preturilor la energie pana la valori record a ajutat Rusia sa-si revina dupa criza economica din anul 1998. Odinioara o tara care avea nevoie de imprumuturi de miliarde de dolari de la Fondul Monetar International si Banca Mondiala, in prezent Rusia doreste sa utilizeze banii rezultati din exporturile de petrol pentru a-si rambursa anticipat datoriile si a-si consolida puterea economica.

Rusia este cel mai mare exportator de gaz natural din lume si al doilea exportator de petrol, chiar daca Rusia, ca si Norvegia, nu este membra a Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC). Anul trecut, veniturile din petrol i-au permis Rusiei sa ramburseze, anticipat, aproximativ 15 miliarde dolari din datoria fata de tarile Clubului de la Paris.

Bloombiz
si


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 853 ori