Rusia se retrage din proiectul Burgas-Alexandroupolis

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 13:29
1601 citiri
Rusia se retrage din proiectul Burgas-Alexandroupolis

Rusia este pregatita sa se retraga din proiectul de oleoduct Burgas-Alexandroupolis, proiect comun cu Bulgaria si Grecia, si probabil va cere despagubiri de la parteneri, a declarat ministrul energiei, Serghei Smatko, informeaza Newsin.

"Actualul statut al proiectului este acela ca ne-am suspendat aproape toate activitatile si asteptam o decizie oficiala finala din partea Bulgariei. Plecam de la faptul ca exista acorduri interguvernamentale si de afaceri. Vom actiona conform acestora, inclusiv in privinta retragerii din proiect", a spus el, relateaza RIA Novosti.

"Evident, daca se va anunta oficial ca proiectul nu va mai fi dezvoltat, mecanismele stipulate in proiect si acordurile guvernamentale vor incepe sa functioneze", a adaugat el.

Compania rusa Transneft a spus ca a redus la minim cheltuielile pentru proiectul de conducta de 300 kilometri - ce ar lega Burgas, de la Marea Neagra, de Alexandroupolis, de la Marea Egee. Conducta ar fi trebuit sa transporte 35 milioane tone de petrol pe an, cu posibilitate de crestere a livrarilor.

Bulgaria a amenintat insa ca va renunta la proiect, din motive legate de mediu. Circa jumatate din conduca urma sa treaca prin Bulgaria. Sofia nu a avut contributii financiare la proiect, iar Grecia a oprit platile. Bulgaria trebuie sa dea inapoi 7,3 milioane de euro datorie la 20 martie.

Smatko a spus ca proiectul era profitabil si a precizat ca Rusia ar putea folosi rute alternative.

#proiectul de oleoduct Burgas-Alexandroupolis, #oleoduct, #rusia, #petrol , #Rusia