Rusia s-ar putea confrunta cu o noua criza bugetara

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 16:05
1104 citiri
Rusia s-ar putea confrunta cu o noua criza bugetara

Politica fiscala actuala a Rusiei face ca statul sa fie vulnerabil la o viitoare criza mondiala si poate duce la o criza bugetara, in cazul in care cererea de petrol intra in declin, potrivit unui raport Renaissance Capital, citat de Bloomberg, preluat de NewsIn.

"Subliniem ca, in momentul de fata, Rusia nu este pregatita din punct de vedere financiar pentru o noua criza mondiala, care este, din pacate, inevitabila", se arata in raportul bancii rusesti de investitii Renaissance Capital, coordonat de Alexei Moisseev.

"Pentru a schimba aceasta situatie, Rusia ar trebui sa isi liberalizeze politica monetara, sa incerce sa reduca deficitul si sa evite acumularea de datorii". Guvernul si-a majorat cheltuielile de patru ori in ultimul deceniu, a declarat saptamana trecuta ministrul de finante, Alexei Kudrin.

Rusia a afisat pentru 2009 un deficit de 5,9% din produsul intern brut (PIB), care s-ar putea adanci la 6% pana la 6,8% in acest an, a mai spus Kudrin.

Stimulii economici ar putea deveni un motor mai important de crestere, in contextul in care "nu s-au gasit inca surse sustenabile de crestere", potrivit Renaissance Capital.

"O analiza a bugetului federal arata ca nu sunt posibile noi cresteri ale cheltuielilor", sustin analistii.

"Mai mult, daca actualele politici bugetare vor fi mentinute, credem ca Rusia s-ar putea confrunta cu o criza bugetara, in functie de situatia din pietele principalelor bunuri de export".

Rusia are nevoie de un pret mediu al petrolului de peste 100 dolari/baril pentru a-si echilibra bugetul, au mai precizat analistii bancii. 

#Rusia, # banca, # criza, # petrol , #Rusia