Rusia propune Uniunii Europene un mecanism de alerta in cazul sistarii livrarilor de gaze

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 14:06
1255 citiri
Rusia propune Uniunii Europene un mecanism de alerta in cazul sistarii livrarilor de gaze

Ministrul rus al energiei a trimis Comisiei Europene un memorandum asupra mecanismului de pre-alerta in materie de energie, in cadrul dialogului energetic dintre Rusia si Uniunea Europeana, a anuntat cotidianul Kommersant, citat de Ria Novosti, preluat de NewsIn.

Documentul mentioneaza eforturile comune de actiune in caz de intrerupere a livrarilor de hidrocarburi catre Europa, inclusiv din vina unor state terte. Ministrul adjunct al energiei, Anatoli Ianovski, sustine ca Rusia asteapta un raspuns din partea UE la aceasta initiativa. "Sunt gata sa incep in orice moment negocierile, pentru ca cei ce coordoneaza dialogul energetic sa poata semna un document final in cadrul summitului ruso-european ce va avea loc pe 18 noiembrie, la Stockholm", a afirmat el.

Memorandumul cuprinde 13 capitole ce definesc notiuni importante precum "situatie de urgenta" si "mecanism de pre-alerta". De asemenea, acestea precizeaza si demersurile pe care partile trebuie sa faca in cazul intreruperii livrarilor de hidrocarburi rusesti in Europa. O importanta deosebita este acordata capitolului ce contine preavizul si reactia partilor in cazul situatiilor de urgenta. Printre factorii ce ar putea duce la aceste situatii de urgenta, ministerul energiei mentioneaza accidente ale conductelor si sustragerea neautorizata de gaze din conductele de tranzit.

Acestea sunt principalele incidente ce au dus la disputele dintre Rusia si Ucraina dupa 2000. Potrivit Kommersant, chiar daca UE respinge initiaiva Moscovei, existenta memorandumului ar justifica pozitia dura a Rusiei fata de Kiev, Rusia invitand Uniunea Europeana sa participe la gasirea unei solutii pentru rezolvarea conflictelor. 

#gaze, # Rusia, # UE, # tranzit , #Rusia