Rusia majoreaza dobanzile cheie pentru a sustine rubla

Luni, 09 Februarie 2009, ora 12:52
1319 citiri
Rusia majoreaza dobanzile cheie pentru a sustine rubla

Banca centrala a Rusiei a anuntat luni ca va majora cea mai mare parte a dobanzilor cheie cu un punct procentual, incepand de maine, indeplinindu-si promisiunea de a inaspri politica monetara si de a sustine rubla, relateaza Reuters.

Oficialii bancii centrale au anuntat ca dobanzile cheie fac parte dintr-o serie de instrumente utilizate cu scopul de a nu permite rublei sa depaseasca nivelul de 41 ruble/cos valutar, considerat marja superioara a culoarului de fluctuatie, dupa doua luni de scaderi graduale, facute in scopul ajustarii la ieftinirea petrolului si la cele mai sumbre perspective economice din ultimii zece ani.


Nivelul minim al dobanzilor operatiunilor repo la o zi, o sursa importanta de lichiditate pentru sectorul bancar, va fi majorat de la 9% la 10%, a anuntat luni institutia.
Scopul masurii este de a "stopa tendintele inflationiste si de a asigura stabilitatea cursului de schimb al rublei". Rusia va majora dobanzile si pentru alte operatiuni. Nu vor fi afectate ratele de conversie ale rublei si rata dobanzii de refinantare.


Rubla s-a mentinut luni la 40,88 ruble/cos valutar si a atins marja superioara a culoarului de fluctuatie numai pentru scurt timp, joia trecuta.

#banca, # dobanda, # rubla , #Rusia