Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusia - lider mondial la exportul de diamante

Rusia - lider mondial la exportul de diamante
Rusia a trecut, in 2005, pe primul loc in topul celor mai mari exportatori de diamante din lume, informeaza RIA Novosti.

Clasamentul este prezentat in primul raport de acest fel dat publicitatii de industria diamantelor si cuprinde datele referitoare la exportul si importul de diamante la nivel global. Redactat in cadrul 'Procesului Kimberley', raportul a fost dat publicitatii, marti, simultan, in capitala europeana a diamantelor, Anvers, si la sediul Uniunii Europene, Bruxelles.

Conform acestui raport, in 2005 Rusia a exportat un volum de 38 milioane carate de diamante (un carat cantareste 200 miligrame), fiind urmata de Republica Democratica Congo, Australia si Botswana. In termeni de valoare de piata, Rusia ocupa locul secund, dupa Botswana, cu 22 la suta din vanzarile mondiale, urmata de Canada (12 la suta), Africa de Sud (11 la suta) si Angola (noua la suta). La capitolul importatori, Uniunea Europeana ocupa primul loc in lume (39 la suta din importuri), urmata de India (24 la suta) si Israel (16 la suta).

In Rusia, grupul Alrosa detine monopolul pentru productia de diamante. Alrosa asigura 25 la suta din productia mondiala, insa, pana in anul 2009, grupul rus intentioneaza sa renunte complet la serviciile firmei De Beers pentru comercializarea diamantelor. In acest sens, Alrosa intentioneaza sa-si deschida propriile reprezentante la Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Elvetia si SUA, urmand a avea sucursale si in Belgia, Marea Britanie si Israel.

Comisarul European pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, a declarat ca publicarea acestor date referitoare la importul si exportul de diamante brute va contribui la cresterea transparentei in bransa, urmand sa inchida accesul pe pietele internationale pentru diamantele ilicite care finanteaza conflictele si razboaiele civile, in special din Africa.

'Procesul Kimberley' stabileste conditiile de import, export si tranzit pentru eliminarea pietei negre a diamantelor brute la nivel international. In prezent 'Procesul Kimberley' reuneste 44 de stat, printre care si Romania, presedintia rotativa fiind asigurata in acest moment de Uniunea Europeana.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1160 ori