Rusia lasa garda jos: Primim alimente din Europa, daca le procesati la noi

Luni, 02 Martie 2015, ora 10:53
5320 citiri
Rusia lasa garda jos: Primim alimente din Europa, daca le procesati la noi
Foto: Reuters

Rusia ar putea renunta la embargoul impus produselor alimentare din UE, in schimbul unor avantaje economice din partea Bruxelles-ului.

Dmitry Peskov, unul dintre purtatorii de cuvant ai Kremlinului a anuntat ca reluarea importurilor de produse agroalimentare neprocesate poate fi acceptata doar daca statele occidentale sunt de acord sa investeasca in unitati de procesare a acestora pe teritoriul Rusiei, anunta agentia de presa moscovita Sputnik News.

"Sunt cateva reguli foarte clare trasate de organizatia Mondiala a Comertului. Nu putem sa mentinem embargoul pentru unele state din UE si sa il ridicam pentru altele.

In acest caz putem recurge la o schema de aprovizionare indirecta, importand produse neprocesate din tari UE pentru a le prelucra in fabricile deschise de firme europene in Rusia", a declarat Pekov, pentru cotidianul Izvestia.

Embargoul foamei

In august 2014, Kremlinul a luat decizia de a raspunde la sanctiunile economice dictate de Statele Unite si UE cu o serie de masuri restrictive privind importul de alimente din Uniunea Europeana, America, Australia si Norvegia.

Nu a fost o decizie prea bine primita de rusi, in conditiile in care alimentele au disparut subit de pe rafturile magazinelor.

In schimb, pentru alte tari, cum ar fi Insulele Feroe, masura a fost o mina de aur, exportul de somon al feroezilor catre Rusia crescand cu 765% fata de anii anteriori.

Presedintele Vladimir Putin spera ca prin schema importurilor indirecte sa-si imbunatateasca relatiile cu statele considerate verigile slabe ale Uniunii Europene.

In vizita facuta recent la Budapesta, Putin a abordat inclusiv subiectul cooperarii agroalimentare intre Ungaria si Rusia, in ciuda masurilor restrictive existente intre Bruxelles si Kremlin.

De asemenea, Grecia s-a numarat printre statele europene care au solicitat Moscovei ridicarea embargoului impus in august pentru fructele si legumele din UE.

#embargo alimente Rusia, #importuri indirecte alimente Rusia, #investitii europene Rusia , #Rusia