Rusia interzice fumatul in baruri. Tigarile nu se mai pot comercializa la chioscuri

Luni, 02 Iunie 2014, ora 11:12
1427 citiri
Rusia interzice fumatul in baruri. Tigarile nu se mai pot comercializa la chioscuri

O lege extinsa ce restrictioneaza consumul de tigari a intrat in vigoare duminica in Rusia, cu mai multe locuri publice incluse pe lista fumatul interzis, relateaza agentia Xinhua.

Conform legii, adoptata prima data la 1 iunie 2013, fumatul va fi interzis in cafenele, restaurante si in gari, unde inainte se putea fuma in camere speciale. Vanzarea de tigari la chioscuri va fi de asemenea interzisa.

In plus, fumatorii risca sa fie pedepsiti daca fumeaza in trenuri pe distanta lunga, in hoteluri si pe platformele de tren pentru navetisti.

Lanturile de servicii de alimentatie publica au fost de asemenea obligate sa elimine scrumierele de pe mese si de la baruri.

Legea antifumat a redus consumul de tutun cu 16-17% si o scadere accentuata a fost observata in sectorul productiei de tutun, potrivit Ministerului rus al Sanatatii.

"Numarul de spitalizati de atac de cord, accident vascular cerebral si de pacienti cu astm bronsic este de natura sa scada in urmatorii trei ani", o citeaza agentia de presa Interfax pe Marina Sheviriova, director al Departamentului sanitar-epidemiologic din minister.

Intre timp, Ghenadi Oniscenko, ex-sef al serviciului de sanatate si supraveghere a drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor si academician al Academiei de Stiinte a Rusiei, a declarat ca problema legata de fumat "nu va fi rezolvata daca publicul este pasiv".

Remarcand ca mai mult de jumatate din cetatenii rusi sunt fumatori, Oniscenko a declarat pentru Interfax ca "cel mai rau lucru este ca numarul de tineri care incep sa fumeze nu se reduce".

Rusia este una dintre primele tari ce sufera din cauza problemei fumatului, cu 400.000 de oameni care mor de boli legate de fumat in fiecare an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consum tigari Rusia, #fumat interzis Rusia, #legislatie fumat Rusia , #Rusia