Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusia imprumuta Cuba cu 20 de milioane de dolari

Rusia imprumuta Cuba cu 20 de milioane de dolari

Moscova a aprobat acordarea unui imprumut de 20 de milioane de dolari Havanei pentru cumpararea de utilaje ruse petroliere, miniere si pentru transport. Acordul a fost semnat de Secin, vicepremier insarcinat cu chestiuni energetice, si de vicepresedintele cubanez Ruicardo Cabrisas, scrie AFP. Cei doi oficiali au parafat si documente privind asamblarea de camioane ruse Kamaz pe insula comunista si privind cooperarea in sectoarele petrolier si al nichelului.


Rusia este principalul producator mondial de nichel, in timp ce acest metal reprezinta unul dintre principalele produse de export cubaneze. Secin, a carui tara a fost prima care a oferit ajutor Cubei dupa uraganele Ike si Gustav, la sfarsitul lunii august - inceputul lunii septembrie, a fost primit sambata seara la Palatul Revolutiei de presedintele Raul Castro. In fruntea unei delegatii importante de oameni de afaceri rusi, Secin a ajuns sambata seara la Havana, pentru o vizita de cel putin 24 de ore, in cadrul unui turneu in tarile "prietene" din regiune, in cursul caruia a mers deja in Venezuela si Nicaragua. Deplasarea sa la Caracas a avut ca scop pregatirea unei vizite "istorice" a presedintelui Dmitri Medvedev, prima a unui sef de stat rus in aceasta tara.


Rusia s-a apropiat considerabil in acest an de Cuba si de Venezuela lui Hugo Chavez, dusman declarat al "imperialismului" american, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite, legate in special de planul de a instala elemente ale scutului american in foste tari comuniste. Rusia este al 10-lea partener comercial al Cubei, cu tranzactii totale de 363 de milioane de dolari in 2007. Datoria cubaneza fata de Moscova se ridica la 20 de miliarde de dolari, potrivit rusilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1243 ori