Rusia este gata sa stocheze titei ca sa ajute OPEC

Marti, 17 Februarie 2009, ora 10:26
1929 citiri
Rusia este gata sa stocheze titei ca sa ajute OPEC

Rusia ia in considerare posibilitatea de a stoca pana la 16 milioane tone de titei, ca sa contribuie la eforturile Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru resuscitarea cotatiei petrolului, a declarat ieri un oficial rus.

 

"Ne pregatim pentru reuniunea OPEC care trebuie sa fie tinuta in martie si analizam posibilitatea de a pune deoparte petrol si produse petroliere", a declarat vicepremierul rus Igor Secin, citat de Interfax, relateaza AFP.

"Scaderea cantitatilor exportate va depinde de situatia de pe piata si ar putea atinge un volum de 16 milioane de tone", a adaugat Secin, cu ocazia inaugurarii unui zacamant petrolier al grupului rus TNK-BP.

Rusia este principalul stat producator de petrol care nu face parte din OPEC. Cu toate acestea, a participat in decembrie la reuniunea cartelului petrolier si a anuntat o scadere a productiei, pe care analistii din sector au considerat-o simbolica.

Autoritatile ruse au anuntat o scadere a productiei de petrol cu 0,7% in 2008, la 488 milioane de tone, ca urmare a lipsei de investitii in sector pentru exploatarea unor zacaminte noi. Urmatoarea reuniune ministeriala a OPEC va avea loc in 15 martie la sediul de la Viena al Organizatiei.

La intrunirea anterioara din 17 decembrie de la Oran (Algeria), ministrii OPEC hotarasera sa reduca productia cartelului cu 2,2 milioane de barili/zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#opec, #petrol, #pret, #rusia, #sustinere , #Rusia