Rusia este de acord cu importul de carne numai din unele tari ale UE

Vineri, 15 Decembrie 2006, ora 10:20
1002 citiri

Rusia va inchide la 1 ianuarie 2007 granitele sale pentru carnea din Uniunea Europeana - a informat joi ziarul guvernamental rus "Rossiiskaia Gazeta", cu trimitere la Serghei Dankwert, seful Serviciului Federal de control veterinar si fitosanitar (Rosselhoznadzor).

Moscova este dispusa sa faca o exceptie pentru carnea din Danemarca, Franta, Olanda, Irlanda, Germania si Italia, dar cu conditia ca aceste tari sa semneze cu Rusia acorduri bilaterale, care sa garanteze securitatea carnii furnizate de ele - scrie ziarul.


"Din 15 decembrie, Rosselhoznadzor ar putea incepe sa dea aprobari pentru importul in Rusia (dupa 1 ianuarie 2007) a carnii din Danemarca, Franta, Olanda, Irlanda, Germania si Italia, daca serviciile veterinare din aceste state vor garanta ca ele nu vor exporta pe teritoriul Federatiei Ruse produse pregatite din materii prime provenite din Romania si Bulgaria" - il citeaza "Rossiiskaia Gazeta" pe Dankwert. Un astfel de acord bilateral cu Rusia a incheiat miercuri Germania. In schimb, propunerea de semnare a unui astfel de acord a fost respinsa de Olanda.


Problema legata de importul de carne din Uniunea Europeana in Rusia a luat nastere in legatura cu intrarea Bulgariei si Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007. Importul de carne din aceste doua state este interzis in Rusia din cauza aparitiei pe aceste teritorii a unor focare de boli periculoase la animale. Moscova se teme ca carnea din Bulgaria si Romania ar putea ajunge in Rusia prin alte tari ale Uniunii Europene.


Marti, Moscova a anuntat ca din 15 decembrie ar putea da aprobari pentru importul de carne in Rusia dupa 1 ianuarie 2007 numai din acele tari ale UE, care vor respecta securitatea furnizarilor. Comisia Europeana, care nu impartaseste temerile Rusiei legate de intrarea Bulgariei si Romaniei in UE, nu este de acord cu aceasta solutie. "Am spus rusilor ca avem nevoie de o rezolvare europeana si ca nu suntem de acord cu incheierea de acorduri bilaterale cu unele tari alese din UE. Astfel de acorduri ar veni in contradictie cu memorandumul semnat intre Uniunea Europeana si Federatia Rusa", a spus marti pentru agentia PAP Philip Tod, purtator de cuvant al comisarului Uniunii pentru problemele sanatatii si protectiei consumatorilor, Markos Kyprianu.


"Comisia Europeana propune ca pana la sfarsitul lui decembrie sa primeasca de la cele 25 de state ale UE garantii ca nu vor exporta pe teritoriul Federatiei Ruse carne din Bulgaria si Romania, dar noi nu suntem pregatiti sa facem acest lucru, printre altele, din cauza relatiilor deloc usoare cu Polonia" - a raspuns seful Rosselhoznadzor in coloanele "Rossiiskaia Gazeta" de joi.


"Sa presupunem ca ne vom intelege cu ele (Comisia Europeana). Atunci insa, in cazul nerespectarii obligatiilor chiar de catre o singura tara, vom avea dreptul sa introducem interdictia pentru toate statele UE" - a adaugat Dankwert.


Embargoul rus impus pe carnea si produsele agricole din Polonia, care dureaza din noiembrie 2005, a facut ca Varsovia sa blocheze in noiembrie anul curent adoptarea mandatului Uniunii pentru negocierea unui nou acord UE-Rusia de parteneriat si colaborare.

Rador