Rusii vor sa-si mentina productia de petrol scazuta pana la anul. Iata cum ii avantajeaza

Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 15:22
3194 citiri
Rusii vor sa-si mentina productia de petrol scazuta pana la anul. Iata cum ii avantajeaza
Foto: CC0 Creative Commons

Acordul privind reducerea productiei dintre Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) si producatorii de titei din afara cartelului ar putea fi prelungit, a afirmat miercuri ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmit Itar-TASS si Reuters.

Producatorii de titei din afara Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis recent sa se alature OPEC, prelungind pana in martie 2018 perioada de reducere a productiei de titei.

In luna decembrie 2016, tarile membre OPEC si alte 11 state producatoare din afara cartelului au acceptat sa-si reduca productia cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) pana in martie 2018.

Joi, la reuniunea OPEC de la Viena, ar urma sa fie discutate detaliile unei eventuale prelungiri a acordului convenit anul trecut. Pana acum, Rusia, Arabia Saudita si Irak au indicat ca sunt deschise la extinderea perioadei de reducere a productiei de titei.

Un acord intre OPEC si producatorii de titei din afara cartelului ar face posibila reducerea stocurilor de petrol si ar stimula cresterea pretului barilului de titei, a afirmat Alexander Novak. Acesta a adaugat: "Perspectivele sunt in crestere, ne asteptam la majorarea cererii de titei in 2018".

Reducerea productiei de petrol a OPEC a permis pretului la petrol sa revina peste pragul de 50 de dolari per baril. Cotatia barilului de petrol Brent a depasit luna aceasta 63 de dolari, la bursa ICE Futures din Londra, cel mai ridicat nivel din iulie 2015. Analistii se intreaba daca in aceste conditii Rusia mai este interesata de prelungirea acordului pana la 31 decembrie 2018, deoarece o astfel de decizie ar putea determina SUA sa-si majoreze productia. Conform acordului, Rusia a acceptat sa-si reduca productia cu 300.000 bpd fata de nivelul din octombrie 2016.

Miercuri, sase ministri din OPEC si producatorii de titei din afara cartelului, inclusiv Arabia Saudita si Rusia, s-au intalnit la Viena pentru a analiza recomandarile pe care le vor face delegatiilor lor. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca este posibila o prelungire cu trei luni a acordului, pana in iunie 2018, cand va avea loc o noua reuniune a OPEC cu producatorii de titei din afara cartelului.

Arabia Saudita, cel mai important membru al OPEC, ar dori ca acordul de reducere a productiei de petrol sa fie prelungit pentru inca noua luni, pana la finele lui 2018, o pozitie care, potrivit presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, este sprijinita de Moscova, sustin sursele.

Rusia este puternic dependenta de veniturile din exporturile de petrol si se teme ca o eventuala crestere brusca a preturilor ar putea fi urmata de un nou colaps. Un obiectiv cheie al acordului convenit in 2016 de principalii producatori mondiali de petrol a fost atins, in conditiile in care cotatia titeiului Brent a revenit la peste 60 de dolari per baril, de la 27 de dolari per baril in 2016.

Bugetul Rusiei este construit pe baza ipotezei unui pret al barilului de petrol de 40 de dolari, ceea ce sugereaza ca exista o rezerva consistenta care sa protejeze bugetul de o scadere brusca a pretului titeiului. Alexander Novak a declarat recent ca se asteapta ca pretul petrolului sa ramana intre 50 si 60 de dolari per baril, atat in acest an cat si anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rusia productie petrol , #Rusia