Rusia, chemata in justitie pentru datorii de acum 100 de ani

Marti, 09 Februarie 2010, ora 13:27
1099 citiri
Rusia, chemata in justitie pentru datorii de acum 100 de ani

Un grup al detinatorilor francezi de "obligatiuni tariste" a anuntat marti ca va chema Rusia in justitie pentru a recupera datorii create de Moscova inainte de Revolutia Bolsevica din 1917, constituite in titluri de stat evaluate la pana la 100 miliarde de euro, transmite Bloomberg.

Grupul este denumit Asociatia Federativa Internationala a Detinatorilor de Obligatiuni Rusesti si vrea inclusiv instituirea de sechestru asiguratoriu pe cladirea Meteo France din Paris, aflata in apropierea Turnului Eiffel, care a fost vanduta recent de guvernul francez catre Rusia pentru o contravaloare clasificata, informeaza Mediafax.

"Statul rus are datorii mari catre francezi, care nu expira odata cu trecerea timpului, chiar daca unele dintre aceste datorii au fost create acum peste 100 de ani", a declarat directorul grupului de investitori, Eric Sanitas, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

Franta a fost o piata cheie pentru titlurile de stat emise de Rusia inainte de Revolutia Bolsevica.

Detinatorii asa-numitelor "obligatiuni tariste" au facut eforturi insistente pentru a-si recupera banii dupa un acord incheiat in 1996 intre Paris si Moscova, prin care cele doua guverne au convenit plata a 400 milioane de dolari de catre partea rusa pentru a acoperi datoriile create inainte de anul 1945.

Unii investitori au acceptat sa incaseze circa 50 de euro pe obligatiune in urma acestui acord, insa multi au refuzat intelegerea si sustin ca titlurile ar trebui valorificate la pana la 10.000 de euro pe unitate.

Grupul care reprezinta detinatorii de obligatiuni tariste a subliniat ca Rusia este "o tara solventa, cu rezerve mari de petrol si de valuta". 

#rusia, # justitie, # datorii , #Rusia