Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusia are o politica monetara prudenta, iar rubla s-ar putea intari

Rusia are o politica monetara prudenta, iar rubla s-ar putea intari

Banca centrala a Rusiei va fi prudenta in ceea ce priveste politica pentru dobanda cheie, deoarece este ingrijorata ca orice inasprire ar putea creste si mai mult aporturile de capital deja uriase, a spus luni seful institutiei, Serghei Ignatiev, citat de Reuters.

"Suntem foarte prudenti in ceea ce priveste dobanda cheie si monitorizam atent evolutia dobanzilor de politica monetara pe pietele internationale", a declarat Ignatiev, cu ocazia unui seminar gazduit la Buenos Aires de banca centrala a Argentinei.

Ignatiev a mai spus si ca banca centrala a Rusiei va lua in considerare "foarte atent" o apreciere a rublei, in cazul in care preturile petrolului, principala marfa exportata de Rusia, ramane la nivelul actual.

Confruntata cu un aport imens de capital generat de veniturile din exporturile de petrol, banca centrala a Rusiei a incercat sa apere o rata nominala stabila pentru cursul rublei si si-a construit rezerve internationale in valoare de peste 400 miliarde dolari in timpul acestui proces, spune Reuters.

Cresterea controlului capitalului de anul trecut a restrictionat cadrul de politica monetara al bancii centrale, iar presiunea a fost accentuata de listarea la bursa a celei de-a doua banci rusesti, VTB si de licitatiile pentru vanzarea activelor companiei petroliere falimentare Yukos. Listarea VTB la bursa este cea mai mare din acest an.

tintirea inflatiei a ramas cu multi ani in urma, iar banca centrala a Rusiei a urcat rata la depozitele pe termen scurt la 2,5%-3%, in incercarea de a absorbi lichiditatea pietei. Banca centrala a Rusiei este reticenta in ceea ce priveste continuarea acestor decizii, deoarece se teme ca ar putea dauna aporturilor viitoare de capital.

"O majorare accentuata a dobanzii de politica monetara ar putea conduce la un aport suplimentar de capital speculativ, iar operatiunile de depozit ar deveni nefolositoare", a spus Ignatiev.

Aporturile nete de capital privat au urcat la 40 miliarde dolari in primele patru luni ale acestui an, fata de 42 miliarde dolari cat au reprezentat in perioada echivalenta din 2006, deoarece au beneficiat de sustinere din cauza intaririi rublei, a adaugat seful bancii centrale a Rusiei.

Banca centrala a Rusiei tinteste o rata de schimb stabila pentru rubla fata de un cos de valute alcatuit din 55 de centi ai dolarului american si 45 de centi ai euro.

Banca centrala a Rusiei a permis o apreciere a rublei cu aproximativ 0,7% in acest an, iar speculatiile potrivit carora va fi nevoie de o reevaluare pentru atingerea tintei de inflatie de 8% se accentueaza.

Ignatiev a parut sa sustina aceste asteptari, deoarece a spus ca excedentul comercial al Rusiei va disparea pana in 2010, daca rata de schimb nominala efectiva a rublei ramane neschimbata, iar preturile petrolului stagneaza la nivele actuale.

"In principiu, nu este nimic rau din acest punct de vedere, dar acest lucru ne va forta sa ne gandim foarte atent la posibilitatea continuarii aprecierii nominale a rublei", a declarat Ignatiev.

Comentariile sefului bancii centrale a Rusiei par totusi ipotetice, spune Reuters, iar acesta nu a dat niciun fel de indicii despre momentul in care, respectiv valoarea cu care se va aprecia rubla. Banca centrala a Rusiei nu publica niciun fel de calendar pentru intrunirile consiliului de politica monetara.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1063 ori