Rusia ar putea impune marti un nou embargo asupra vinurilor moldovenesti

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 16:40
1604 citiri
Rusia ar putea impune marti un nou embargo asupra vinurilor moldovenesti

Rusia ar putea impune marti un embargo asupra livrarilor de productie alcoolica din Republica Moldova, a declarat pentru Interfax medicul sanitar sef de la Moscova, Ghennadi Oniscenko.

"Avem motive serioase pentru a ne ingrijora de calitatea productiei vinicole moldovenesti. Marti, spre sfarsitul zilei vom lua o decizie definitiva. Eu nu exclud ca marti vom anunta sistarea livrarilor", a declarat Oniscenko.

Solicitat de Agerpres, ministrul agriculturii de la Chisinau, Vasile Bumacov, a refuzat sa comenteze aceste declaratii, dar anterior el declara ca vor fi depuse toate eforturile pentru a nu fi blocat exportul de vin in Rusia.

Serviciul rus pentru protectia consumatorilor Rospotrebnadzor a anuntat inca de saptamana trecuta ca are pretentii asupra calitatii vinurilor moldovenesti. Acest anunt a fost facut la scurt timp dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat ca semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova si UE va afecta relatiile comerciale existente intre Republica Moldova si Rusia.

Analistii de la Chisinau considera ca Rusia va intreprinde mai multe masuri pentru a incerca sa compromita parcursul european al Republicii Moldova si sa o mentina in sfera sa de influenta.

Rusia a interzis importul de vinuri moldovenesti in primavara anului 2006, iar livrarile au fost reluate partial in 2007 si in totalitate in 2009. Jurnalul rus Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 in topul "razboaielor economice" purtate de Rusia in ultimul deceniu. Conform aceleiasi surse, producatorii moldoveni au pierdut in urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vinuri Republica Moldova, #embargo Rusia Republica Moldova, #vinuri moldovenesti Rusia , #Rusia