Rusia apeleaza la Fondul de Rezerva pentru a sustine economia

Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 18:06
2051 citiri
Rusia apeleaza la Fondul de Rezerva pentru a sustine economia
Foto: rt.com

Rusia apeleaza la Fondul Rezerva de 88 de miliarde de dolari si schimba o parte din valuta in ruble, pentru a sustine economia care aluneca in cea mai grava criza de dupa 2009.

"Impreuna cu banca centrala vindem o parte din rezervele valutare. Vom obtine ruble pe care le vom plasa la banci, pentru a pune lichiditati la dispozitia economiei", a declarat miercuri ministrul de Finante Anton Siluanov, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Decizia arata numarul redus de optiuni aflate la dispozitia autoritatilor dupa ce banca centrala a vandut anul trecut circa 88 de miliarde de dolari pentru protejarea rublei.

Scaderea preturilor petrolului la cel mai redus nivel din 2009 si sanctiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina au impins economia Rusiei in recesiune. Autoritatile au reactionat cu masuri de urgenta care au inclus cea mai mare majorare a dobanzilor dupa 1998, un plan de recapitalizare a bancilor de 1.000 de miliarde de ruble (15 miliarde de dolari) si obligarea exportatorilor de a schimba o parte mai mare din veniturile valutare in ruble.

Rusia ar putea converti o suma echivalenta cu pana la 500 de miliarde de ruble (7,5 miliarde de dolari) dintr-unul din cele doua fonduri suverane, pentru sustinerea monedei nationale, a spus Siluanov, care crede ca rubla este subevaluata.

Ministerul de Finante a inceput sa vanda luna trecuta rezervele valutare din conturile Trezoreriei.

Intreaga suma de 500 de miliarde de ruble sau o parte din aceasta suma va fi convertita in perioada ianuarie-februarie, prin intermediul bancii centrale, a aratat Alexei Miseev, secretar de stat in Ministerul de Finante. Banca Rusiei va stabili metoda si momentul operatiunilor.

Rubla, care anul trecut a inregistrat a doua cea mai slaba evolutie la nivel mondial, este in declin, miercuri, pentru a patra sedinta consecutiv, cu 1,3%, la 66,0775 unitati pentru un dolar. Declinul, care a atins 2% in timpul tranzactiilor, a fost limitat de declaratiile lui Siluanov.

Continuarea deprecierii rublei, in acest an, scoate in evidenta fragilitatea masurilor coordonate ale guvernului si bancii centrale.

Autoritatile au cerut Gazprom si altor patru exportatori la care statul este actionar majoritar ca pana la 1 martie sa isi reduca detinerile valutare la un nivel care sa nu depaseasca nivelul de la 1 octombrie.

Siluanov a cerut miercuri reducerea cheltuielilor bugetare cu 10%, cu exceptia sectorului apararii, avertizand ca in acest an va avea loc o scadere a veniturilor de peste 45 de miliarde de dolari, daca pretul mediu al petrolului va fi de 50 de dolari pe baril.

Ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, a avertizat la randul sau ca exista o probabilitate ridicata ca agentiile de evaluare financiara sa retrogradeze ratingurile Rusiei in categoria junk, nerecomandata investitiilor. Oficialul a mai spus ca se asteapta ca inflatia sa atinga 15%-17% in martie/aprilie.

Potrivit prognozei economice globale a Bancii Mondiale, Rusia va inregistra in acest an o contractie a PIB de 2,9%, urmata de o crestere de numai 0,1% in 2016.

#Rusia fondul de rezerva, #economie rusia, #criza Rusia , #Rusia