Rusia acorda Belarusului un imprumut de 2 miliarde de dolari

Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 09:51
1404 citiri
Rusia acorda Belarusului un imprumut de 2 miliarde de dolari

Rusia a acceptat sa acorde Belarusului un credit de stabilizare de 2 miliarde dolari, iar cele doua tari au reiterat ideea de a discuta ca acordurile petroliere si de gaze naturale sa fie in ruble, a spus ministrul rus de finante Aleksei Kudrin, scrie Reuters.

Prima transa a imprumutului se va cifra la 1 miliard de dolari si va fi acordata cu o rata de 3% peste rata Libor, pe15 ani, a precizat un purtator de cuvant al ministerului de finante.

Termenii pentru a doua transa, in valoare de1 miliard de dolari, vor fi stabiliti inainte de 28 februarie 2009, potrivit declaratiilor aceluiasi purtator de cuvant, citat de Reuters.

 

Kudrin a adaugat ca nu a fost inca luata o decizie referitor la un eventual imprumut pentru Islanda.


Rusia va avea nevoie sa vada planurile Islandei pentru restructurarea sistemului bancar inainte de a putea lua o decizie, a spus ministrul rus de finante.


"Daca acest plan ne satisface, vom lua o hotarare finala cu privire la cuantumul si conditiile participarii noastre", a spus Kudrin.


La conferinta de presa, Kudrin si vicepremierul belarus, Andrei Kobiakov, au convenit sa se intalneasca din nou in februarie, ca sa pregateasca un plan referitor la relatiile comerciale bilaterale.


Un element important al planului consta in posibilitatea de a fixa in ruble, in loc de dolari, comertul cu gaze naturale si petrol.


Criza financiara mondiala a creat presiuni semnificative asupra rublei, pe masura ce iesirile de capital se extind. Rusia a cheltuit zeci de miliarde de dolari in aur si valuta, ca sa sustina moneda nationala.


Reprezentantii companiilor petroliere, de asemenea, au afirmat ca guvernul face tot mai multe presiuni asupra lor sa isi schimbe comertul in ruble, deoarece statul rus considera ca o comercializare in ruble a principalelor sale marfuri este o alta cale de sustinere a monedei nationale.