Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusia a vandut pentru 305 miliarde dolari activele externe ale Iukos unui grup ramas inca necunoscut

Rusia a vandut pentru 305 miliarde dolari activele externe ale Iukos unui grup ramas inca necunoscut
Rusia a vandut unui grup ramas inca necunoscut activele filialelor straine ale Iukos , cu 305 miliarde dolari, informeaza Reuters.

Rosneft, care controleaza marea parte a activelor de productie si rafinare ale Iukos, a anuntat, in prima instanta, ca a participat la licitatia de cumparare prin filiala sa Promneftstroi. La scurt timp, Rosneft a negat ca ar fi cumparat active, adaugand ca nici filialele sale nu au achizitionat active Iukos.

Rosneft nu a explicat aceasta schimbare de pozitie. Adjudecarea activelor a fost la doar 2,5 procente peste pretul de pornire, fapt pe care Promnefstroi il explica prin incertitudinile din jurul acestor active tinand cond de procesele judiciare in curs.

Activele presupun o participatie de 49 procente a operatorului slovac de oleoducte Transpetrol si aproximativ 1,5 miliarde dolari depusi in conturi straine.

Vechii proprietari ai Iukos au contestat vanzarea la Curtea de Justitie olandeza, pentru faptul ca noul proprietar detine controlul efectiv al acestor active, conform surselor judiciare.

Promneftstroi nu a avut decat un singur competitor pentru aceasta licitatie, o societate necunoscuta numita Versar.

Transpetrol, detinut 51% de statul slovac, este principalul oleoduct care aduce titei rusesc spre Europa Centrala. Guvernul slovac a incercat sa cumpere participatii in Iukos, care e evaluat la 100-120 milioane dolari.

Cumpararea de active Iukos opereaza de la declararea falimentului companiei, fapt care a dat ocazia Rosneft sa se claseze pe primul loc in privinta productiei si rafinarii de titei din Rusia.

In urma cu trei ani, cel mai mare producator de titei din Rusia, grupul fondat de Mikhail Khodorkovsky a intrat in procedura de lichidare judiciara, in luna august 2006. In prezent, grupul este in mare masura divizat iar principala sa divizie de productie a fost preluata de grupul rus Rosneft in urma unei licitatii controversate.

Khodorkovski, fostul patron al Iukos, este inchis in Siberia pe opt ani pentru presupuse evaziuni fiscale, pe care le-a negat.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 840 ori