Rusia a introdus un "cordon alimentar" dupa noile sanctiuni ale UE si SUA

Vineri, 01 August 2014, ora 10:30
1201 citiri
Rusia a introdus un "cordon alimentar" dupa noile sanctiuni ale UE si SUA

Doua institutii-cheie din Rusia insarcinate cu controlul fluxului de productie alimentara, Rosselhoznadzor si Rospotrebnadzor, au interzis in ultimele doua saptamani importuri din Ucraina, Republica Moldova, UE si SUA, in contextul sanctiunilor impuse de occidentali, noteaza vineri agentia rusa Itar-Tass.

Moscova este adesea acuzata ca utilizeaza arma comerciala, invocand in special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatica asupra vecinilor sai.

Rusia a utilizat aceasta arma in ultimele doua luni impotriva Ucrainei si Republicii Moldova, ca reactie la semnarea de catre cele doua foste republici sovietice a unui tratat de liber schimb cu UE.

In cazul Uniunii Europene si a Statelor Unite, Moscova pare sa instituie cordonul alimentar ca reactie la sanctiunile occidentale impotriva Rusie, noteaza presa rusa si ucraineana.

Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova

Astfel, pana la data de 1 august, Rusia a creat o noua lista de "limitari" ale importurilor din Uniunea Europeana, Ucraina si Republica Moldova.

Incepand cu 18 iulie, Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova, afirmand ca a descoperit prezenta unei "insecte periculoase si daunatoare".

Ulterior, incepand cu 28 iulie, Rusia a decis sa limiteze importurile de produse lactate, de fructe si legume in conserva provenind din Ucraina, in contextul in care la inceputul lui iulie Moscova a interzis si importurile de cartofi din Ucraina, evocand o infestare cu daunatori.

Autoritatile ruse au reprosat produselor lactate ucrainene faptul ca ar contine reziduuri de antibiotice si bacterii.

Fructele si legumele din Polonia, interzise in Rusia

De asemenea, incepand cu 1 august Rusia a decis sa interzica importurile de fructe si legume din Polonia. Reprezentantii autoritatilor europene, in special, Ministerul polonez al Agriculturii, au calificat aceste masuri drept "represalii politice", potrivit presei ruse.

Seful Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert a declarat ca institutia colecteaza in prezent toate dovezile privind importurile de productie europeana continand bacterii si substante interzise de Moscova, cu scopul de a evalua riscurile pe care acestea le prezinta pentru Rusia.

"In timpul apropiat vor avea loc consultari cu serviciile fitosanitare ale Uniunii Europene", a declarat Dankvert.

Potrivit oficialului rus, daca vor fi colectate prea multe dovezi, iar Rosselhoznadzor nu va primi "raspunsuri clare din partea colegilor europeni, Rusia ar putea interzice toate importurile de produse vegetale din tarile UE".

"Cazurile recente (de depistare a bacteriilor si insectelor in productia statelor UE) demonstreaza sa sistemul european al securitatii alimentare nu functioneaza", subliniaza Dankvert.

Rosselhoznadzor mentioneaza, de asemenea, interzicerea importurilor de cartofi din Olanda si toate pretentiile pe care le-a avut in legatura cu fructele din Grecia, ale caror importuri ar putea fi limitate in perioada apropiata. Interditiile impuse de Rosselhoznadzor si Rospotrebnadzor afecteaza importuri UE in valoare de miliarde de dolari, apreciaza Itar-Tass.

Potrivit Serviciului federal vamal rus, importurile de legume din statele europene au fost in valoare de 935 de milioane de dolari, iar importurile de fructe au adus un venit de 1,52 de miliarde de dolari, in 2013.

#cordon alimentar Rusia, #restrictii importuri Rusia, #inport legume Rusia , #Rusia