Rusia a acceptat sa-si deschida piata energiei pentru investotirii straini

Luni, 17 Iulie 2006, ora 00:57
826 citiri

Rusia a acceptat duminica, cu ocazia summitului G8 de la Sankt Petersburg, sa-si deschida piata energetica pentru eventualii investitori, desi Moscova nu va pune deocamdata in aplicare Carta energetica.Intr-un pasaj cheie al declaratiei comune asupra securitatii energetice, membrii G8 si-au reafirmat sprijinul pentru principiile cartei energetice si eforturile de a participa la imbunatatirea cooperarii energetice internationale. Reprezentantii G8 au cerut si o mai mare transparenta, predictibilitate si stabilitate a pietelor globale de energie.

Tratatul Cartei Energetice sustine accesul liber la resursele energetice si infrastructura de transport. in ultima vreme, Europa a presat Rusia, care asigura un sfert din cantitatea de gaze naturale pe Continent, sa ratifice carta, semnata deja de autoritatile de la Moscova.

Tratatul Cartei Energetice prevede accesul liber la resursele energetice si la infrastructura de transport. Statele europene au exercitat presiuni asupra Rusiei, care asigura un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, de a ratifica documentul semnat.

Declaratia summitului recunoaste in acelasi timp diferentele de opinie legate de energia nucleara si modificarile climatice, in randul celor mai importante puteri economice ale lumii. "Recunoastem ca membrii G8 adopta mijloace diferite pentru asigurarea securitatii energetice si a protejarii mediului. Aceia dintre noi care au sau iau in calcul planuri de utilizare sau dezvoltare a unor tehnologii de energie nucleara considera ca acestea vor contribui la securitatea energetica globala, reducand, concomitent, poluarea", se arata in document.

Textul include o fraza considerata importanta pentru Germania, care arata angajamentul de a reduce riscurile asociate de utilizarea in conditii de siguranta a energiei nucleare.

Acest tip de energie, pentru care exista un interes sporit in ultima perioada, in special in Asia, nu produce gaze cu efect de sera, fiind considerata de unii ecologisti un mijloc eficient de protejare a climei concomitent cu satisfacerea cererii crescute de electricitate.

Criticii argumenteaza pe de alta parte ca nu exista o solutie eficienta pentru stocarea deseurilor nucleare periculoase, in timp ce centralele nucleare sunt vulnerabile fata de atacurile teroriste si au ca efect un risc sporit de proliferare a armamentului nuclear.

Declaratia sustine planurile sugerate de autoritatile de la Moscova, de creare a unor centre internationale in Rusia pentru producere de combustibil nuclear pentru statele cu centrale atomice, precum si propunerea Statelor Unite de a infiinta o banca multilaterala de combustibil nuclear.

Bloombiz