Romanii se pronunta pentru cooperarea cu Rusia in energie si resping ferm presiunile diplomatice

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 15:04
1346 citiri
Romanii se pronunta pentru cooperarea cu Rusia in energie si resping ferm presiunile diplomatice

Trei romani din patru considera ca este necesara aprofundarea cooperarii energetice cu Rusia, chiar daca aceasta este o tara nedemocratica, si aprope jumatate considera ca nu trebuie aplicate presiuni diplomatice asupra Moscovei in privinta livrarilor de gaz, arata un studiu al GMF, preluat de NewsIn.

Prestigiosul think-tank american German Marshall Fund of the United States (GMF) realizeaza in fiecare an un sondaj de opinie in SUA si Europa, numit Transatlantic Trends. In 2009, studiul a fost realizat intre 9 iunie si 1 iulie 2009 in SUA si in 12 tari europene: Bulgaria, Franta, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia si Marea Britanie.

In privinta relatiei cu Rusia, romanii se remarca prin faptul ca sunt in cea mai mare proportie de acord (75%) cu ideea ca este necesara aprofundarea cooperarii energetice cu Moscova, chiar daca guvernul acestei tari este nedemocratic. Niciuna dintre celelalte 12 tari incluse in studiu nu mai are un scor la fel de mare.

Bulgarii se arata de acord numai in proportie de 56 de procente, Polonia cu 46%, Slovacia cu 65%. De valoarea ridicata a romanilor se mai apropie doar Olanda, cu 70%, in timp ce numai 50% dintre nemti ar fi de acord cu o asemenea abordare si numai 51% dintre francezi.

In acelasi timp, 50% dintre spanioli se opun unei astfel de idei, la fel ca si 38% dintre italieni si 31% dintre turci. In ceea ce priveste opiniile romanilor legate de ideea reducerii dependentei energetice de Rusia, chiar daca aceasta inseamna investitii suplimentare, acestea se inscriu in tendintele celorlate tari mentionate in studiu. 71% dintre romani sunt de acord cu aceasta perspectiva, in timp ce 80% dintre polonezi, 83% dintre italieni, 82% dintre britanici, 84% dintre germani , 80% dintre francezi se pronunta in acelasi sens.

Pe de alta parte, numai 56% dintre bulgari au raspuns ca ar fi de acord cu o astfel de abordare. Romanii si bulgarii sunt totusi unitari in alta privinta. Numai 38% dintre romani si 34% dintre bulgari sunt de acord cu ideea de a aplica presiuni diplomatice asupra Moscovei pentru ca aceasta sa isi respecte angajamentele privind furnizarea gazului si a petrolului, chiar daca acest lucru ar reduce tensiunile. Media occidentala in aceasta privinta este de 66% in favoarea unei astfel de idei.

Astfel, 76% dintre spanioli si olandezi ar fi de acord cu o astfel de abordare, la fel si 70% dintre portughezi, 68% dintre italieni, 62% dintre britanici, 61% dintre germani si 64% dintre francezi. Parerile sunt impartite si in ceea ce priveste unele concesii ce ar putea fi facute Rusiei. Astfel, cei care au participat la studiu au fost intrebati daca sunt de acord cu renuntarea la unele politici pe care Moscova le respinge, cum ar fi extinderea NATO, pentru a asigura furnizarea livrarilor energetice din Rusia.

Numai 27% dintre romani si 24% dintre bulgari au fost de acord cu aceasta idee, in timp ce tarile occidentale s-au aratat mult mai dispuse fata de astfel de demersuri. Mai exact, 47% dintre spanioli, 53% dintre portughezi, 43% dintre olandezi si italieni, 48% dintre francezi si 34% dintre germani ar fi de acord cu o astfel de propunere.

"Numai 28% dintre oamenii chestionati din regiune (Polonia, Slovacia, Romania si Bulgaria) ar renunta la extinderea NATO in schimbul resurselor energetice rusesti, in timp ce 41% dintre occidentali ar lua in considerare o asemenea miscare. In aceasta privinta, central si est europenii au tins sa fie de acord cu americanii (26%). In acest sens, aproape ca nu a existat nicio diferenta intre romani, bulgari, polonezi si slovaci, care au adoptat o atitudine ferma", se arata in concluziile studiului.

In ceea ce priveste increderea pe care o au romanii in capacitatea lui Obama de a gestiona relatiile cu Rusia, 44% se arata increzatori, manifestand astfel cea mai slaba incredere din tarile UE. In acelasi timp, 68% dintre polonezi au incredere in Obama in aceasta privinta, 49% dintre bulgari si 53% dintre slovaci. Cei mai increzatori sunt francezii (88%), urmati de germani, portughezi si olandezi, fiecare cu 79%.

Cea mai mare ingrijorare a romanilor in legatura cu Rusia este legata de rolul acesteia ca furnizor de energie (67%), urmate de preocupari legate de atitudinea fata de vecini (61%), rolul Rusiei de furnizor de arme in Orientul MIijlociu (61%) si degradarea democratiei in Rusia (45%).

Este de remarcat faptul ca Bulgaria, care este intr-o mare masura dependenta de gazul rusesc, este numai in proportie de 56% preocupata de acest aspect in relatia cu Rusia. Pe de alta parte, majoritatea tarilor vizate de studiu se arata foarte ingrijorate de dimensiunea energetica in relatie cu Rusia: Polonia - 80%, Marea Britanie - 76%, Germania - 73%. 

#Rusia, # energie, # gaz, # cooperare , #Rusia