Rogozin, la Tiraspol: Rusia se teme ca Republica Moldova ar putea reexporta produse europene

Sambata, 23 August 2014, ora 11:20
1236 citiri
Rogozin, la Tiraspol: Rusia se teme ca Republica Moldova ar putea reexporta produse europene
Foto: rt.com

Restrictiile impuse de Rusia importurilor de produse din Republica Moldova sunt motivate de riscul reexportarii unor marfuri europene pe piata rusa, in urma semnarii de catre Chisinau a Acordului de Asociere cu UE, a declarat, vineri, vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

"Rusii iubesc fructele si legumele din Republica Moldova, dar ne temem ca, prezentate drept moldovenesti, produse pe care nu le dorim ar putea ajunge pe piata rusa. Prin semnarea Acordului de Asociere si de Liber Schimb cu UE, Chisinaul a ignorat interesele partenerilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) si in special ale Rusiei", a declarat Dmitri Rogozin la Tiraspol, dupa intrevederea cu liderul separatist Evgheni Sevciuk, relateaza RIA Novosti online, citat de Mediafax.

Dmitri Rogozin a adaugat ca oficiali de la Chisinau trebuie sa se deplaseze de urgenta la Moscova pentru discutii in vederea solutionarii problemelor legate de embargoul impus de Rusia importurilor de produse din Republica Moldova.

"Fermierii din nordul Republicii Moldova se afla in greva, dar Guvernul nu actioneaza", a comentat vicepremierul rus.

Dimitri Rogozin a sosit, joi, la Chisinau, fiind insotit de o delegatie de 25 de oficiali rusi din Serviciul Fitosanitar, Ministerul Economiei, Serviciul Vamal si Ministerul Culturii de la Moscova, pentru discutii cu reprezentantii Republicii Moldova cu privire la embargoul impus de Rusia.

Rusia a impus la 18 iulie un embargou asupra importurilor de fructe si legume moldovenesti, iar din 1 septembrie va introduce taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova.

Masura a fost decisa dupa ce Chisinaul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu UE, care, potrivit Moscovei, ameninta securitatea Uniunii Vamale (Rusia-Belarus-Kazahstan).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dmitri rogozin, #export Republica Moldova , #Rusia