Razboiul din Siria se complica: Rusii acuza SUA de bombardamente la intamplare

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 18:30
5607 citiri
Razboiul din Siria se complica: Rusii acuza SUA de bombardamente la intamplare
Foto: Wikimedia

Nimeni nu mai stie cine pe cine bombardeaza in Siria. Ministerul Apararii din Rusia ameninta sa dea publicitatii date despre tintele bombardamentelor efectuate de coalitia internationala condusa de SUA impotriva ISIL, a anuntat purtatorul de cuvant al institutiei.

Oficialii de la Moscova au anuntat inca de la finalul anului 2015 ca detin sufiente date despre bombardamentele coalitiei in Siria, iar acestea nu corespund cu obiectivele declarate de comandamentul coalitiei, noteaza agentia TASS.

Replica dura

De la inceputul campaniei siriene, Rusia s-a trezit acuzata de mai multe ori de catre fortele occidentale si aliatii regionali ai SUA din Orientul Mijlociu ca avioanele sale au luat la tinta pozitii ale gruparilor opozitiei din Siria sau chiar obiective civile de pe teritoriul sirian.

In replica, Ministerul rus al Apararii contraataca prin vocea purtatorului de cuvant, generalul Igor Konashenkov, pentru a acuza fortele aeriene americane si cele ale aliatilor SUA de exact acelasi lucru.

"Cinstit vorbind, asteptam de la colegii nostri nu doar sa fie atenti, ci sa si traga anumite concluzii. Pentru a infirma alte zvonuri si acuzatii ce ni se aduc, daca colegii nostri (coalitia internationala anti-ISIL - n.red.) vor pastra in continuare tacerea asupra rezultatelor raidurilor lor aeriene din Siria, ne vedem obligati sa facem noi publice aceste date", a declarat Konashenkov.

Oficialul rus a precizat ca in zona orasului Alep, unde a fost raportata distrugerea unei scoli, au fost observate in ziua respectiva mai mult de 10 avioane ale coalitiei, dar si drone de atac.

Mai mult, conform generalului rus, din 20 decembrie si pana in prezent fortele aeriene ale coalitiei internationale au bombardat zona respectiva in regim cotidian.

"Prin urmare, se ridica intrebarea: ale cui obiective au fost luate la tinta in regiunea respectiva? Colegii nostri refuza in continuare sa raspunda", a punctat oficialul din Ministerul Apararii.

"Vrem nume!"

Saptamana trecuta, observatorul din Siria al Organizatiei Drepturilor Omului a publicat un raport privind distrugerea unei scoli din zona Al-Adzhar de catre avioanele rusesti. Ar fi murit pana la 20 de civili.

"Ca de obicei, numele victimelor lipseste si nu se face public nici numele scolii sau localizarea acesteia", a rabufnit Igor Konashenkov.

"O analiza profesionala a fotografiilor publicate pe retelele de socializare, judecand dupa natura distrugerilor, indica un atac cu rachete aer-sol, care sunt folosite in Siria si Irak exclusiv de avioanele si dronele de atac ale coalitiei anti-ISIL", sustine generalul rus.

Teoria conspiratiei

Pentru rusi, povestea observatorilor Organizatiei Drepturilor Omului din Siria intra deja in cadrul unei conspiratii mai largi.

Oficialii din Ministerul Apararii de la Moscova sustin ca autorul raportului care incrimineaza fortele aeriene rusesti este un sirian cu antecedente penale care s-a refugiat in Marea Britanie.

La fel, oficialii rusi spun ca li se pare suspecta inregistrarea sediului general al Misiunii Observatorului pentru Drepturile Omului din Siria pe o adresa din Regatul Unit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi Siria, #victime civile bombardamente Siria, #bombardamente Rusia , #Rusia