Putin muta catre Pacific si baga in sperieti Japonia: Baza militara ruseasca in insulele Kurile

Luni, 28 Martie 2016, ora 14:15
5034 citiri
Putin muta catre Pacific si baga in sperieti Japonia: Baza militara ruseasca in insulele Kurile
Foto: Kremlin

Anuntul facut de ministrul Apararii din Rusia, Serghei Shoigu, privind o eventuala instalare a unei baze militare in insulele Kurile a starnit panica la Tokyo, teritoriul fiind disputat intre cele doua tari de sapte decenii, de cand arhipelagul a intrat in administrarea Uniunii Sovietice.

Shoigu a declarat ca Rusia intentioneaza sa deschida o baza navala pentru Flota Pacificului in arhipelagul care tine incordate relatiile intre Tokyo si Moscova inca de la sfarsitul celui de-Al Doilea razboi Mondial, anunta agentia TASS.

In replica, directorul departamentului pentru Relatii cu Rusia din cadrul Ministerului de Externe al Japoniei, Tokuda Shuici, a convocat, la sfarsitul saptamanii trecute, o intalnire de urgenta cu ambasadorul Rusiei la Tokyo.

"Suntem ingrijorati de anuntul facut de ministrul Shoigu. Daca acest lucru presupune extinderea infrastructurii militare in teritoriile nordice din insulele Kurile suntem cu siguranta ingrijorati", a explicat oficialul nipon.

Pe 25 martie, Serghei Shoigu a nuntat ca "Flota Pacificului va efectua, din aprilie, o misiune de 3 luni in arhipelagul Kurile. Scopul principal este sa studieze posibilitatea infiintarii unei baze navale in zona".

Oficialul de la Moscova a afirmat anterior ca Rusia intentioneaza sa pozitioneze in 2016 rachete Bal si Bastion, precum si drone Eleron-3 in viitoarea baza din Kurile.

Exercitii cu rachete antiaeriene Tor-M2U au fost efectuate anul trecut in zona de catre fortele militare rusesti.

Dupa incheierea razboiului, in 1945, Moscova si Tokyo nu au incheiat niciun tratat de pace, la mijloc fiind disputa asupra insulelor Shikotan, Khabornai, Iturup si Kunashir, pe care Japonia le revendica drept teritorii ale sale din nordul insulei Hokkaido.

Problema instalarii unei baze militare in apropierea Japoniei este extrem mai spinoasa, niponii fiind principalii aliati ai Statelor Unite in regiunea Asia-Pacific.

#baza militara insulele Kurile, #Flota Pacificului Rusia, #tensiuni Japonia Rusia, #teritorii disputate Japonia Rusia , #Rusia