Putin a revenit la tacticile Razboiului Rece: Delfini pentru fortele navale si patrule de submarine

Luni, 25 Aprilie 2016, ora 18:40
5001 citiri
Putin a revenit la tacticile Razboiului Rece: Delfini pentru fortele navale si patrule de submarine
Foto: Wikimedia

Tensiunile Rusia-Occident readuc in peisaj tactici militare care tin de perioada Razboiului Rece. Patrule de submarine raspandite in diverse regiuni si delfini dresati in scopuri militare sunt strategiile pe care Moscova le-a reluat dupa o pauza de mai bine de 25 de ani.

Fortele navale din Rusia au achizitionat recent 5 delfini pentru a fi pregatiti sa serveasca in misiunile Marinei, cerinta principala exprimata de Ministerul Apararii semanand cu stilul geambasilor de pe vremuri: "Cetaceele sa aiba toti dinti intacti", relateaza ziarul Daily Mail.

Licitatie pentru delfini

Noii recruti pentru Marina Militara rusa, cinci delfini din specia Tursiops, au fost cautati in cadrul unei licitatii publice organizate de Ministerul Apararii de la Moscova.

Oficialii au cerut ca mamiferele acvatice sa aiba dantura intacta si sa nu elimine mucus din nari, cererea fiind adresata Delfinariului Utrish din Moscova.

In perioada Razboiului Rece, fortele militare ale URSS au folosit delfini in cadrul operatiunilor de cercetare si salvare, dar si pentru a planta dispozitive explozibile pe navele inamice.

Pana acum, oficialii din Ministerul rus al Apararii au refuzat sa comenteze daca livrarea a fost efectuata si care este scopul acestei achizitii.

Traditia dresarii delfinilor in scopuri militare a fost initiata de Moscova inca din anii '60, ultima data acestia fiind folositi in martie 2014, odata cu anexarea Crimeii.

Rusia nu este insa singura tara care foloseste inteligentele mamifere acvatice in scopuri militare.

Modelul a fost adoptat si de marina Statelor Unite, desi pe site-ul programului de pregatire se arata ca delfinii nu sunt folositi pe post de arme.

"De vreme ce delfinii nu pot face diferenta intre un vas inamic si unul aliat, ori intre un scafandru inamic si unul prieten, nu ar fi intelept sa lasi o asemenea decizie in seama unui animal.

Animalele sunt dresate sa depisteze si sa marcheze locul in care sunt pozitionate mine sau scafandri intr-o anumita arie, dar nu sunt antrenate sa faca diferenta intre bine si rau", se arata pe site-ul marinei americane.

Pericolul din adancuri

In acelasi timp, flota de submarine a Rusiei da semne ca revine la viata, reluandu-si patrulele in diverse colturi ale globului, dupa cum remarca un analist pentru CNN.

Submarinele rusesti au fost trase pe linie moarta dupa incidentul din 2000, cand un vas din clasa Oscar s-a scufundat in zona portului Kursk cu tot personalul la bord.

Acum, insa flota de submersibile rusesti pare mai vioaie ca niciodata in ultimele doua decenii, facandu-si aparitia ba in largul coastelor Scandinaviei, ba in jurul Scotiei sau chiar in Mediterana.

Este o biata umbra a ceea ce reprezenta flota din perioada sovietica, cand numarul submarinelor era de aproape 200, dar a avut darul de a prinde pe picior gresit tarile europene membre NATO, care au renuntat de ceva vreme la sistemele defensive antisubmarin.

Pe langa submarinele nucleare modernizate in cadrul programului initiat de Kremlin inca din 2011, un alt vas modern, din clasa Yasen, urmeaza sa fie incredintat Marinei Militrare ruse in curand.

Atuul noului submarin rusesc este silentiozitatea acestuia, dar vasul prototip este inca in curs de testare.

David si Goliat

Pentru a renunta la stravechile modele din clasa Kilo, Rusia trebuie sa gaseasca un nou sistem de propulsie sau sa conceapa un alt sistem de submarin diesel.

Ce-i drept, modificarile aduse sistemului de rachete Kalibr permit acum o raza de operabilitate mai mare a navelor submersibile, rivalizand cu rachetele americane Tomahawk, dar cantitatea produsa este mult mai redusa.

Din vechile submarine Kilo modernizate, cele mai multe au fost trimise in Marea Neagra si in Mediterana de Est, zona tranzitata de obicei de flota americana pentru a ajunge in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan.

In privinta Marii Negre, conducerea NATO a decis sa contracareze prezenta tot mai amenintatoare a Rusiei prin cresterea capacitatilor navale folosite in zona de cele trei state aliate: Turcia, Romania si Bulgaria, dupa cum a anuntat secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, citat de Reuters.

"Trebuie sa luam in considerare o prezenta mai pregnanta a NATO in regiune, in special in ceea ce priveste capabilitatile noastre maritime", a precizat Vershbow in cadrul unei vizite efectuate in capitala Bulgariei.

In coasta SUA

Nu este singura zona in care Rusia a ales sa conteste pozitia vechilor inamici din timpul Razboiului Rece.

Un escadron de sase submarine Kilo, dotat cu sisteme modernizate de rachete balistice, urmeaza sa fie alocat flotei Pacificului, o zona unde Washingtonul se confrunta deja cu miscari tot mai provocatoare din partea Chinei.

Fara sa mai reprezinte amenintarea din perioada Razboiului Rece, flota de submarine a Rusiei ramane insa o provocare pentru aliatii NATO, in special prin prisma prezentei reduse a navelor de lupta americane in zona Europei.

Dintre aliatii americanilor, britanicii au anuntat primii ca vor relua programul de investitii in achizitionarea de avioane de patrulare P-8 pentru a depista submarinele rusesti, iar baza militara Keflavik din Islanda a fost readusa la viata in acest scop.

Alte tari sustin ca vor achizitiona submersibile conventionale pentru a contracara activitatea submarinelor rusesti in apele Marii Baltice si in zona Arctica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#flota submarine Rusia, #submarine rusesti Marea Neagra, #tensiuni Rusia NATO , #Rusia