Putin a interzis ministrilor sa aiba conturi in strainatate

Marti, 07 Mai 2013, ora 17:23
1450 citiri
Putin a interzis ministrilor sa aiba conturi in strainatate

Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat o lege care interzice membrilor guvernului si altor functionari publici sa aiba conturi sau titluri de valoare in banci din strainatate.

In afara membrilor guvernului, legea se aplica si judecatorilor, deputatilor, senatorilor, soldatilor, anchetatorilor, procurorilor, membrilor Ministerului de Interne, autoritatilor vamale si fiscale, fondurilor extrabugetare, auditorilor Camerei de Conturi, primarilor si sefilor de districte municipale, informeaza marti RIA Novosti si ITAR-TASS.

In plus, interdictia se aplica si candidatilor la diferite functii - cea de presedinte al Rusiei (la data inregistrarii candidaturii de catre Comisia Electorala), de guvernator adjunct federal sau regional, membru al Consiliului Federatiei, primar si sef de district municipal. Interdictia se aplica sotilor si copiilor minori ai tuturor celor care ocupa functiile mentionate.

Legea introduce conceptul de "instrumente financiare straine", care include tot felul de titluri de valoare externe si instrumente financiare derivate (actiuni, obligatiuni, certificate de depozit, cecuri de calatorie etc). In bancile straine nu se vor putea stoca numerar si titluri de valoare de orice fel, inclusiv metale si pietre pretioase.

In ceea ce priveste bunurile imobiliare in strainatate, acestea sunt permise si se aplica regula declararii lor neconditionate, precum si a surselor financiare pentru achizitia acestora.

Persoanele care ocupa functiile mentionate au la dispozitie trei luni de la adoptarea legii pentru a-si lichida conturile sau in caz contrar sa demisioneze. Nerespectarea legii va duce oricum la revocarea din functie sau la concediere din cauza lipsei de incredere.

Legea reprezinta o etapa a asa-numitei nationalizari a elitelor, fiind menita sa-i determine pe oficiali sa acumuleze bogatie si resurse pe teritoriul Rusiei, noteaza agentia citata.

Legea a fost aprobata in luna aprilie de ambele camere ale parlamentului.

#conturi strainatate Rusia, #conturi strainatate oficiali rusi, #evaziune fiscala Rusia, #nationalizare bogatii Rusia , #Rusia