Productie petroliera record pentru Rusia

Marti, 04 Octombrie 2005, ora 00:43
1136 citiri

In conditiile in care climatul economic international este dominat de cresterea pretului petrolului, Rusia speculeaza momentul marindu-si productia petroliera pana la un nou record al perioadei post-sovietice. Statele Unite au inca blocate capacitati de rafinare ce insumeaza 15% din productia totala de titei a tarii. O posibila criza ar putea afecta Franta, unde grevele de la rafinarii pun in pericol stocurile de materii energetice de la iarna.

Productia petroliera a Rusiei a crescut cu 40.000 de barili pe zi (bpz) in luna septembrie, ajungand la 9,53 milioane bpz, un nou record al perioadei post-sovietice, transmite Reuters. Volumul de productie a crescut cu 0,4% din luna august, luna in care se inregistrase vechiul record post-sovietic. De asemenea, capacitatea totala de petrol a lunii septembrie este in crestere cu 1,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand productia incepuse sa stagneze dupa ani de dezvoltare exploziva. Capacitatea de titei extras se mentinuse la o medie de 9,38 de milioane bpz in perioada ianuarie - septembrie 2005, cu 2,7% mai mult fata de acelasi interval din 2004.

Principalele cauze ale stagnarii sunt reprezentate de colapsul companiei Yukos si cuantumul mare al taxelor, considera specialistii. Stagnarea debitului de petrol a avut efect asupra majorarii preturilor materiilor energetice la nivel mondial.

Perioada de stagnare a durat opt luni, pana in iunie 2005, dar de atunci unitatile de rafinare rusesti extrag tot mai mult titei, ceea ce a indus un optimism general in randul analistilor, acestia afirmand ca productia va continua sa creasca si in celelalte luni.

Guvernul de la Moscova a declarat in aceste zile ca intentioneaza sa reduca taxele pentru a stimula explorarea si dezvoltarea unor noi campuri petrolifere.

In ceea ce priveste cantitatile trimise la export in luna septembrie, acestea au ramas la 4,49 milioane bpz, neschimbate de luna trecuta.

La nivel global, pretul petrolului este, din nou, pe o panta ascendenta, fiind cotat ieri la bursa newyorkeza cu 66,44 dolari pe baril, in crestere cu 0,20% fata de ziua precedenta. Motivul central al mentinerii petrolului la un nivel tarifar inalt il reprezinta, in continuare, situatia rafinariilor inchise in Statele Unite, ceea ce echivaleaza cu o pierdere zilnica de 1,3 milioane de barili de petrol. In Golful Mexic, se lucra ieri doar la 21% din capacitatea totala de productie a gazului natural. Washington-ul afirmase saptamana trecuta ca aproximativ 15% din capacitatea sa totala de rafinare ar putea sa ramana inchisa pentru mai multe saptamani.

Pe langa aceasta, o alta amenintare contribuie la instabilitatea climatului din industria petroliera. Franta se confrunta in aceste zile cu perspectiva unor greve care ar putea pune in pericol furnizarea de materii prime pentru fabricile sale, fapt ce ar duce la o criza a carburantilor pe perioada iernii. Grevistii au blocat reteaua energetica de la Marea Mediterana si au inchis cea mai mare rafinarie din Franta a gigantului petrolier Total, un furnizor important atat pentru Europa, cat si pentru Statele Unite.

O alta greva a fost declansata la sfarsitul saptamanii trecute si la rafinaria Lavera, care avea o capacitate de 220.000 de barili pe zi. Daca greva continua, fabrica ar putea fi inchisa in totalitate pana miercuri.

Bogdan Asaftei

Averea