Primul oligarh rus, salvat de problemele financiare de catre Kremlin

Joi, 30 Octombrie 2008, ora 09:51
1053 citiri
Primul oligarh rus, salvat de problemele financiare de catre Kremlin

Oligarhul rus Oleg Deripaska este primul beneficiar al unul pachet financiar de salvare inmanat de Kremlin companiei sale, UC Rusal, serios lovita de criza financiara mondiala. Rusal a primit nici mai mult nici mai putin de 4,5 miliarde de dolari, imprumut de la autoritatile ruse, scrie cotidianul britanic Times. Pachetul face parte din suma de 10 miliarde de dolari pusa deoparte de Kremlin pentru a ajuta oligarhii si companiile lor aflate in dificultate, si este aprobat de banca de stat pentru dezvoltare, VEB. In total, Kremlinul a pus la dispozitia VEB 50 de miliarde de dolari pentru ajutorarea firmelor rusesti.


Imprumutul este mai mult decat binevenit pentru Deripaska, care altfel ar fi avut mari probleme. Compania lui, Rusal, cel mai mare producator de aluminiu din lume, a imprumutat 4,5 miliarde de dolari la inceputul acestui an pentru a ajunge la suma de 13,5 miliarde, necesara pentru a cumpara 25% din compania Norilsk Nickel.


Insa, atunci cand valoarea actiunilor de la Norilsk s-a prabusit la bursa, Deripaska(foto) s-a trezit ca aceastea mai valoreaza doar 3 miliarde de dolari. Imprumutul la Royal Bank of Scotland si alte banci straine trebuia insa platit, si asta de va face cu banii Kremlinului. "Rusia nu va dori sa vada cum actiunile la Norilsk Nickel se dilueaza in mainile altora. In acest caz, rusii ar ramane cu mult mai putin decat 51% in comapnie, pierzand controlul, si asta nu este acceptabil", a explicat analistul Rob Edwards de la Renaissance Capital.