Patru turoperatori rusi au falimentat in trei saptamani. 27.000 de turisti rusi, blocati in strainatate

Luni, 04 August 2014, ora 16:15
2050 citiri
Patru turoperatori rusi au falimentat in trei saptamani. 27.000 de turisti rusi, blocati in strainatate

Circa 27.000 de turisti rusi sunt blocati in strainatate dupa falimentul unei agentii de turism touroperatoare, provocat de problemele economice determinate cel putin partial de criza ucraineana, a anuntat luni Asociatia nationala a agentiilor de turism din Rusia, transmite AFP.

"Toti turistii sunt blocati, fara bilete de intoarcere, dupa ce agentia Labirint a anuntat sambata ca a oprit activitatea", potrivit Touraid, care incearca sa ajute turistii sa obtina locuri in avioane operate de alte companii.

Patru touroperatori rusi au intrat in faliment in ultimele 3 saptamani

Labirint este al patrulea touroperator rus care a intrat in faliment in ultimele trei saptamani, din cauza contractarii pietei turistice din Rusia provocata cel putin partial de criza ucraineana.

Conflictul dintre Rusia si Occident pe tema crizei din Ucraina a contribuit la deprecierea rublei, ca efect al retragerilor masive de capital, iar economia este in pragul recesiunii.

"Situatia economica si politica a avut un efect nefast asupra numarului de rezervari, iar deprecierea rublei a redus puterea de cumparare a rusilor", se arata intr-un comunicat al agentiei Labirind, in care explica motivul opririi activitatilor.

Purtatorul de cuvant al Agentiei federale de turism a Rusiei, Irina Scegolkova, a declarat la postul de radio Echo din Moscova ca acesta este doar inceputul.

"Turcia a inceput sa evacueze turistii rusi din hoteluri, iar majoritatea turistilor nostri calatoresc in aceasta tara, in total circa 3,5 milioane", a spus Scegolkova.

Ea a felicitat in schimb atitudinea Bulgariei si a Greciei care au decis sa nu penalizeze turistii pentru falimentul agentiei de turism.

Noile sanctiuni occidentale adoptate saptamana trecuta au un impact progresiv, in timp ce rubla s-a depreciat deja cu 11% fata de un maxim atins in septembrie 2013.

Sanctiunile europene au determinat, duminica, oprirea activitatilor companiei Dobroliot, divizia low-cost a operatorului aerian national al Rusiei, Aeroflot.

#turisti rusi, #companii faliment, #turism faliment , #Rusia