Oligarhii rusi nu vor "supravietui" crizei financiare

Duminica, 13 Septembrie 2009, ora 22:57
1632 citiri
Oligarhii rusi nu vor "supravietui" crizei financiare

Oligarhii rusi nu vor "supravietui" crizei financiare, economia Rusiei urmand sa scape de controlul exercitat de un numar limitat de persoane si sa intre intr-un proces de modernizare si reforma, a declarat consilierul pe teme economice al Kremlinului, Arkadi Dvorkovich.

"Oamenii obisnuiti vor supravietui, insa oligarhii nu", a spus Dvorkovich, prezent la discutiile grupului de reflectie Valdai. Clubul international de reflectie Valdai este organizat din 2004 de RIA Novosti, impreuna cu ziarul The Moscow News, revistele "Rusia in politica globala", respectiv Russia Profile, si reuneste experti specializati in problema Rusiei si jurnalisti.

Relansarea economiei Rusiei, chiar daca aceasta a revenit pe crestere raportat la luna precedenta nu poate fi considerata inca sustenabila, a afirmat Dvorkovich. In doi ani, influenta economica, exercitata in prezent de aproximativ o duzina de oligarhi aparuti in anii '90, se va regasi in mainile a sute de antreprenori, considera el.

Datoriile celor mai puternici oameni de afaceri din Rusia au crescut ca urmare a crizei economice, fortandu-i sa vanda din active si sporind posibilitatea ca o parte dintre ei sa intre in faliment.

Analistii si academicienii prezenti la discutii au interpretat afirmatiile lui Dvorkovich ca pe o dorinta a Kremlinului de a creste productivitatea si de a incuraja investitiile, nu ca pe o amenintare voalata.

Presedintele Dmitri Medvedev a facut, joi, o evaluare sumbra a economiei Rusiei si a promis modernizarea industriei, lupta impotriva coruptiei si reducerea rolului statului.

"O economie ineficienta, cu o sfera de activitate semisovietica, estimari nefavorabile privind evolutia populatiei si regiunea instabila din Caucaz. Acestea sunt probleme foarte grele si pentru un stat ca Rusia", a scris Medvedev pe siteul Gazeta.ru.

Aspiratiile presedintelui rus sunt, insa, privite cu cinism de o mare parte a rusilor. Consilierul prezidential a respins ipotezele ca Rusia risca tulburari sociale majore. "Sunt sceptic privind probabilitatea unor tulburari sociale majore . In majoritatea cazurilor exista cai de a mentine actuala productie si de a crea noi slujbe", a spus el.

Recuperarea economica a Rusiei, antrenata in mare parte de revenirea preturilor petrolului si otelului, este fragila, a afirmat Dvorkovich. Cotatiile materiilor prime ar putea scadea insa in toamna, iar numarul somerilor ar putea urca.

"Nu este o recuperare economica sustenabila, nici in Rusia, nici la nivel mondial, deoarece se bazeaza pe interventia masiva a statelor si bancilor centrale", a adaugat oficialul rus.

Autoritatile se asteapta la o crestere economica de 3,9-4,5% in a doua jumatate a anului, fata de primele sase luni, cand Rusia a inregistrat un declin al Produsului Intern Brut de 10%.

Statul a inregistrat in acest an un deficit bugetar pentru prima data in ultimii zece ani si intentioneaza sa se imprumute 20 de miliarde de dolari pentru a acoperi un deficit de circa 100 de miliarde de dolari.

Pentru 2010, Executivul rus estimeaza un deficit de 6,8% din PIB. Rata somajului in Rusia s-a situat la 8,3% in iulie, respectiv 6,3 milioane de persoane, dupa ce a atins un maxim de 10% pe parcursul anului. 

#oligarh, #rusia, #criza , #Rusia