Oligarh: Oamenii de afaceri se simt "indezirabili" in Rusia

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 13:32
1057 citiri
Oligarh: Oamenii de afaceri se simt "indezirabili" in Rusia

Oamenii de afaceri se simt "indezirabili" in Rusia, a declarat luni oligarhul Vladimir Potanin, pentru Vedomosti, criticand atitudinea Rusiei fata de antreprenori, relateaza AFP, citat de NewsIn.

In opinia proprietarului holdingului Interros, climatul de afaceri s-a schimbat comparativ cu anii '90 - perioada considerata de multi rusi ca una de privatizari salbatice in cursul carora cateva persoane s-au imbogatit in detrimentul restului populatiei.

"Acum, intrebarea principala pentru omul de afaceri este daca societatea il va accepta, daca activitatea sa va fi necesara si utila pentru tara. Nimeni nu vrea sa fie exclus. Orice persoana normala trebuie sa se simta bine in propria tara, sa vada ca este utila, ca este respectata.

Uneori, acest lucru este mai important decit creditele, notarile, cotatiile la Bursa", a spus omul de afaceri. "Cred ca un antreprenor corect merita respect, pentru ca a creat produse si servicii, noi locuri de munca, isi plateste impozitele", a adaugat el. Oligarhul a subliniat ca "statul a devenit mai puternic si mai previzibil" in ultimul deceniu, cu persoane "mai competente la putere".

Insa acest lucru nu il impiedica insa sa remarce aparitia unei "extinderi a drepturilor functionarilor sau un nivel de coruptie". Intrebat ce isi doreste pentru urmatorii zece ani, Potanin a pledat pentru "ameliorarea treptata a climatului de afaceri", cu diminuarea "barierelor birocratice".

Oligarhii sunt foarte afectati de criza economica. Potrivit Forbes, averea lui Potanin, clasat pe locul 19 in topul celor mai bogate persoane din Rusia, a ajuns de la 22,4 miliarde de dolari in 2008 la 2,1 miliarde anul acesta. 

#Rusia, # oligarhi, # impozite, # societate , #Rusia