O subsidiara din SUA a Iukos vrea daune de 100 miliarde de dolari

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 17:26
1145 citiri
O subsidiara din SUA a Iukos vrea daune de 100 miliarde de dolari

O subsidiara din SUA a grupului petrolier Iukos, lichidat dupa intrarea in faliment in 2006, intentioneaza sa deschida un proces impotriva guvernului rus la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si sa ceara daune de 100 de miliarde de dolari, transmite RIA Novosti.

Procesul va viza cea mai despagubire din istoria de 60 de ani a curtii europene de justitie, a spus directorul Iukos International, Bruce Misamore, fost director financiar al grupului rus Iukos. Iukos International apara interesele a 55.000 de actionari ai grupului, afectati de falimentul si lichidarea prin vanzare la licitatie a activelor din Rusia, a adaugat Misamore.

Iukos a incetat sa existe oficial in noiembrie 2007, dupa ce autoritatile de la Moscova au vandut activele pentru a plati mai multe creante. Compania de stat Rosneft a cumparat cea mai mare parte a proprietatilor Iukos, devenind cel mai important producator de petrol din Rusia.

Fondatorul Iukos, Mihail Hodorkovski a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru frauda si evaziune fiscala. Hodorkovski a negat toate acuzatiile, sustinand ca a fost pedepsit pentru sustinerea opozitiei politice pro-occidentale, iar lichidarea Iukos a fost orchestrata de oficiali guvernamentali corupti, interesati sa preia activele petroliere profitabile.

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a programat audierile pentru 19 noiembrie.

Rusia considera procesul ca un caz de rutina si va atrage atentia curtii asupa incalcarii procedurii la depunerea plangerii de catre Iukos International, a spus ministrul rus al Justitiei, Alexander Konovalov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#iukos, #dolari, #faliment , #Rusia