O regiune din estul Ucrainei doreste sa formeze o uniune cu Rusia

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 11:32
1084 citiri
O regiune din estul Ucrainei doreste sa formeze o uniune cu Rusia

Regiunea Lugansk din estul rusofon al Ucrainei intentioneaza formarea unei uniuni cu Rusia care sa prevada "un spatiu politic, economic si cultural", precum si "un sistem de securitate" comun cu Federatia Rusa, au anuntat joi liderii autoproclamatei "republici populare", potrivit RIA Novosti.

Conducerea prorusa din Lugansk a indicat, totodata, ca regiunea doreste aderarea pana la sfarsitul anului 2015 la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan si la Comunitatea economica eurasiatica, iar "pana la sfarsitul anului 2016" are in vedere semnarea unor acorduri cu Ucraina si cu alte tari.

Regiunile Donetk si Lugansk si-au autoproclamat independenta fata de Ucraina la inceputul lunii mai, in urma unor controversate referendumuri cu privire la viitorul lor statut politic, iar la 24 mai, cu o zi inaintea alegerilor prezidentiale ucrainene, cele doua teritorii au anuntat formarea unui stat nou denumit "republica Novorossia".

Referendumul din estul Ucrainei a fost considerat ilegal de Kiev si nu a fost recunoscut de comunitatea internationala.

Rusia a declarat insa ca 'respecta' expresia vointei populatiei din estul Ucrainei si ca spera intr-un 'dialog' intre regiunile separatiste si Kiev.

#regiunea Lugansk, #uniune Lugansk Rusia , #Rusia