Nabucco nu este un rival serios pentru South Stream sau Nord Stream

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 18:02
1356 citiri
Nabucco nu este un rival serios pentru South Stream sau Nord Stream

Nabucco nu este un rival serios pentru proiectele ruse de gazoducte Nord Stream si South Stream, a dat asigurari miercuri prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov, citat de RIA Novosti, citat de NewsIn.

Cinci tari, printre care si Romania, au semnat luni, la Ankara, un acord interguvernamental pentru Nabucco, proiect este sustinut de Occident.

"Nu credem ca Nabucco este un rival serios pentru proiectele noastre pe care le stiti - Nord Stream si South Stream", a spus Zubkov, adaugand ca expertii nu cred ca este disponibil suficient gaz pentru a alimenta Nabucco.

Proiectul South Stream ar urma sa pompeze anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrala si Rusia catre Balcani si alte tari europene, iar capacitatea conductei ar putea fi sporita la 63 de miliarde de metri cubi anual.

Nord Stream, al carei cost este estimat la sase miliarde de euro, este construita in comun de Rusia si Germania pe sub Marea Baltica si va pompa, in cele din urma, 55 de miliarde de metri cubi de gaz anual spre Europa Centrala, ocolind rutele obisnuite de tranzit.

Europa si-a exprimat ingrijorarea fata de dependenta energetica de Rusia, care asigura un sfert din necesarul de gaz al UE.

Apelurile pentru diversificarea rutelor de tranzit si a surselor energetice s-au intensificat dupa disputa comerciala dintre Moscova si Kiev, de la inceputul anului 2009, care a dus la sistarea livarilor catre Europa.

Rusia subliniaza ca South Stream si Nord Stream vor reduce dependenta UE de statele de tranzit precum Ucraina, ceea ce va imbunatati securitatea energetica europeana.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nabucco, # rival, # dependenta, # rusia , #Rusia