Moscova si Phenianul, spre un acord privind datoria nord-coreeana

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 10:02
1748 citiri
Moscova si Phenianul, spre un acord privind datoria nord-coreeana

Guvernul rus urmeaza sa aprobe in aceasta luna principiile unui acord privitor la datoria de 11 miliarde de dolari (8,7 miliarde de euro) a Phenianului catre Moscova, datand din epoca sovietica, a anuntat sambata viceministrul de finante, Serghei Storceak, potrivit AFP.

Oficialul rus s-a aflat in Coreea de Nord intre 31 mai si 2 iunie, pentru a discuta cu privire la solutionarea datoriei pe care regimul de la Phenian este incapabil sa o ramburseze.

Cotidianul Izvestia a relatat anul trecut ca Rusia intentioneaza sa anuleze 90% din datoria Phenianului, restul de 10% urmand sa conteze la realizarea de proiecte comune in Coreea de Nord.

Serghei Storceak a indicat recent, pe marginea forumului economic de la Sankt-Petersburg, ca o parte a acordului va implica investitii in domeniile energiei, sanatatii si educatiei.

Negocierile au fost blocate pana de curand, Moscova insistand ca Phenianul sa recunoasca faptul ca ramane debitor Rusiei, statul succesor al Uniunii Sovietice.

Rusia tine insa sa realizeze mai multe proiecte cu tara vecina, printre care o cale ferata trans-coreeana, o linie electrica si un gazoduct care sa transporte gaz rusesc spre Coreea de Sud.

#datorie externa Coreea de Nord, #datorie Coreea de Nord Rusia, #acord Coreea de Nord Rusia , #Rusia