Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moscova nu are mila fata de Ucraina: Ori platiti, ori intrati in faliment!

Moscova nu are mila fata de Ucraina: Ori platiti, ori intrati in faliment!


Adjunctul ministrului de Finante al Rusiei, Serghei Storchak, a anuntat ca Moscova nu va accepta intarzieri din partea Ucrainei la plata transei de 75 de milioane de dolari programata pentru 22 iunie.

Intr-un interviu acordat RossyiaTV 1, oficialul rus a declarat ca orice intarziere din partea Kievului in returnarea imprumutului de 3 miliarde de dolari poate atrage declararea incapacitatii de plata, anunta agentia Tass.

Interventie FMI

"Plata acestei transe este programata pe 22 iunie. Orice esec inregistrat in efectuarea platilor atrage falimentul Ucrainei.

Aceasta situatie nu corespunde intereselor Ucrainei. De aceea, ma si astept ca plata sa fie facuta", a afirmat Storchak.

Conform acestuia, cel mai convenabil mod de lucru intre guvernele de la Moscova si cel de la Kiev, pe tema datoriei de 3 miliarde a ucrainienilor, ramane interactiunea prin intermediul FMI.

"Sunt anumite reguli si proceduri care permit Rusiei sa conteze pe FMI in rezolvarea acestei situatii. Situatia ne preocupa in mod deosebit in conditiile in care Rusia este creditor suveran in acest caz ", a precizat Serghei Storchak.

In ultimele luni, guvernul ucrainean a incercat sa obtina restructurarea creditului de 3 miliarde de dolari, declarand ca acesta este un imprumut comercial, neinregistrat la datoria publica.

Rusii au argumentat contrariul, dand ca termen pentru returnarea intregrala a sumei luna decembrie a acestui an.

"Problema negocierilor bilaterale pe tema returnarii imprumutului tine mai degraba de relatiile intre cele doua guverne decat de sarcina exclusiva a Ministerelor de Finante de la Moscova si Kiev.

In mod firesc, in conditiile in care ne aflam noi, pe fondul lipsei veniturilor si a incapacitatii de a accesa imprumuturi de pe pietele externe, trebuie sa insistam ca debitorii sa isi indeplineasca obligatiile fata de Rusia", a mai spus oficialul de la Moscova.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3276 ori