Moscova, noua capitala a mall-urilor. Investitiile continua in 2013

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 18:22
2587 citiri
Moscova, noua capitala a mall-urilor. Investitiile continua in 2013

Moscova poate fi desemnata cu usurinta si capitala mall-urilor. Dezvoltarea impresionanta din ultimii ani pe acest sector de business a generat investitii, constructii si numerosi clienti pentru magazinele de tip mall.

Cunoscuta mai ales pentru pietele sale impunatoare si palatele de o frumusete impresionanta, Moscova pare sa-si fi castigat incet, dar sigur, reputatia de capitala magazinelor de tip mall de pe continentul european, noteaza cotidianul China Daily.

Cumparatorii care considera ca cele aproximativ 250 de magazine din mall-urile moscovite nu sunt de ajuns pentru a umple o zi obisnuita din viata unui adept al shopping-ului, se pot rezuma la patinaj, mersul la film sau experimentatul caruselelor, practic trei dintre activitatile care pot fi gasite in aproape orice mall din Moscova.

Unul dintre cele mai impunatoare astfel de magazine este Mall Vegas, o constructie care a luat locul unui fost teren pe care se cultivau anterior castraveti. Imobilul are, potrivit proprietarului sau, mai mult de 390.000 de metri patrati si este mai intins decat Mall of America din Minnesota.

Moscova are mai mult spatiu in magazine decat orice alta tara sau capitala a batranului continent. Aproximativ 3.5 milioane de metri patrati reprezinta suprafata totala pe care se intind acestea.

Un nou magazin de acest gen urmeaza sa fie construit in partea de nord-est a Moscovei, urmand sa aiba 464.500 metri patrati de spatiu interior, mall-ul urmand a fi dotat si cu parcare acoperita. Aceste dotari vor face din Avia Park Mall cel mai mare magazin de acest tip din toata lumea, exceptand Asia.

Un alt mega-mall reuseste sa faca istorie in materie de shopping pentru capitala Rusiei, Mega Tyoply Stan fiind un centru de cumparaturi vizitat numai in 2007 de circa 57 de milioane de oameni. Mall of America a fost de ceva vreme depasit de acest magazin rusesc, care in fiecare an ajunge doar la 40 de milioane de vizitatori, noteaza sursa citata.

Aceasta piata imobiliara din zona Moscovei atrage interesul marilor investitori. Conform specialistilor in domeniul imobiliar, Morgan Stanley poarta tratative pentru a achizitiona mall-ul Metropolis pentru mai mult de 1.2 miliarde de dolari.

In momentul de fata in Moscova exista 82 de malluri, intre acestea existand doua dintre cele mai mari din Europa. Cele doua magazine sunt detinute de Ikea Shopping Centers Russia (ISCR), o filiala a cunoscutei companii suedeze. ISCR detine in total in capitala Rusiei 14 mall-uri.

Amploarea pe care au reusit sa o ia mall-urile din Rusia a dus la intensificarea cumparaturilor. Drept urmare, cetatenii din Moscova, si nu numai, au devenit oarecum dependenti de aceste magazine gigantice. Rusii cheltuiesc aproximativ 60 la suta din venituri pe produse retail si de consum, conform firmei de consultanta Jones Lang LaSalle.

#mall Moscova, #capitala mallurilor, #record malluri, #mall Europa , #Rusia