Miliardarul rus Oleg Deripaska va returna gratuit Rusneft fostului presedinte al grupului

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 13:48
1397 citiri
Miliardarul rus Oleg Deripaska va returna gratuit Rusneft fostului presedinte al grupului

Miliardarul rus Oleg Deripaska va returna grupul petrolier Rusneft fostului director executiv, Mihail Guteriev, dupa ce un mandat de arestare emis pe numele sau de autoritatile rusesti sub acuzatia de frauda fiscala a fost anulat, a anuntat luni cotidianul Vedomosti, citat de AFP, preluat de NewsIn.

Rusneft "va fi restituit gratuit fondatorului sau", potrivit cotidianului, ce citeaza surse apropiate de Guteriev si de Deripaska.

"Banii primiti de Guteriev de la Deripaska in 2007 vor fi utilizati pentru a acoperi, partial, datoriile Rusneft", mai anunta Vedomosti, ce precizeaza ca trazactia va fi finalizata inainte de finalul anului.

In iulie 2007, in contextul in care statul prelua activele petroliere ale tarii, Guteriev a fost tinta unei anchete "fara precedent" din partea autoritatilor si a demisionat din functie, mutandu-se in Marea Britanie.

Deripaska, ce isi extindea la vremea aceea imperiul prin credite masive, a cumparat Rusneft pentru "aproximativ 2,7 miliarde dolari".

Potrivit cotidianului, suma a fost imprumutata printr-o schema complexa de creditare de la banca Sberbank si trebuie sa fie rambursata pana in 2016.

Insa criza creditelor l-a pus in dificultate pe Deripaska, care era in 2008 cel mai bogat om de afaceri din Rusia, potrivit clasamentului Forbes, obligandu-l sa renegocieze datoriile acumulate de companiile pe care le controleaza.

La sfarsitul lunii octombrie, Rusia a anuntat ridicarea mandatului de arestare emis pe numele lui Guteriev, pastrand doar interdictia de a parasi Rusia, masura ce reprezinta primul pas spre anularea acuzatiilor, potrivit avocatilor. 

 

#deripaska, #returnare, #rusneft , #Rusia