Medvedev isi invata oligarhii ce-i moralitatea

Luni, 16 Martie 2009, ora 10:45
1208 citiri
Medvedev isi invata oligarhii ce-i moralitatea

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a cerut magnatilor rusi sa isi plateasca "datoriile morale" catre societate, in cursul crizei economice, dupa ce au acumulat averi uriase intr-o perioada scurta de timp.

"Poate ca nicaieri in lume nu s-au dezvoltat afacerile mai rapid ca in Rusia", a spus Medvedev intr-un interviu difuzat duminica seara la televiziunea de stat, aratand ca oamenii s-au imbogatit intr-o perioada foarte scurta de timp, relateaza Mediafax.

El a adaugat ca este timpul ca oamenii de afaceri bogati sa isi platesca "datoriile morale", intrucat criza este un test de maturitate.

Tranzitia rapida a Rusiei catre economia de piata, in anii 1990, a permis aparitia unui grup de oameni de afaceri extrem de bogati, cunoscuti sub numele de oligarhi.

Scaderea pretului materiilor prime si criza de pe piata creditelor i-a afectat serios pe majoritatea acestor oameni de afaceri, care au ajuns dependenti de ajutoarele financiare de la Kremlin.

Sectorul privat din Rusia are datorii externe de circa 500 de miliarde de dolari, dintre care 130 de miliarde dolari trebuie rambursate in 2009, potrivit datelor bancii centrale.

Analistii considera ca, fara sprijinul statului, datoriile ar putea duce la falimentul multor oameni de afaceri importanti.

Guvernul rus a promis initial 50 de miliarde de dolari pentru sprijinirea companiilor care trebuie sa-si plateasca datoriile externe, dar facilitatea de finantare a fost blocata dupa distribuirea a 11 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutoare, #averi, #criza, #datorii, #medvedev, #morala, #oligarhi , #Rusia