Kudrin: Rusia ar putea sa contracteze primul imprumut extern din ultimul deceniu

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 17:19
1527 citiri
Kudrin: Rusia ar putea sa contracteze primul imprumut extern din ultimul deceniu

Rusia ar putea contracta anul viitor un imprumut extern pentru prima oara in ultimul deceniu, a declarat marti ministrul rus de finante, Alexei Kudrin, o masura ce ar putea facilita creditarea pentru companii si ar sustine finantele tarii, in contextul recesiunii, relateaza Reuters.

Rusia s-a straduit sa ramburseze imprumuturile pe care le-a solicitat dupa criza financiara si criza interna a creditelor din 1998, acumuland cele mai mari rezerve valutare si de aur la nivel mondial.

Insa criza economica internationala a erodat rezervele si a dus economia Rusiei in prima recesiune din ultimul deceniu, accentuand presiunile asupra rezervelor de stat si lasand companiile cu mari probleme in refinantarea datoriilor externe. "Pentru noi, va fi nevoie de mai multi ani pentru a iesi din criza. Trebuie sa analizam posibilitatea de a intra pe piata externa in 2010 si sa aratam investitorilor internationali care sunt planurile si obiectivele noastre", a declarat Kudrin in cadrul unei intruniri ministeriale.

Rusia ar putea vinde eurobonduri de pana la 5 miliarde dolari, pe o perioada de 3-5 ani, a spus Konstantin Viskovski, seful departamentului de credite al ministerului. "Problema principala nu este sa obtinem fonduri pentru a acoperi deficitul bugetar, ci sa oferim un reper pentru creditorii companiilor", a spus acesta.

Companiile si bancile din Rusia au datorii in valuta de 423 miliarde dolari, in timp ce statul are datorii de numai 28,4 miliarde dolari. Rusia a intrat ultima data pe pietele internationale in 2000, cand a emis eurobonduri pentru refinantarea creditelor din perioada sovietica. 

 

#kudrin, # rusia, # recesiune, # fonduri, # investitori, # datorii, # eurobonduri, # rezerve , #Rusia