Kazahstanul vrea sa se alature proiectelor energetice care ocolesc Rusia

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 15:08
1513 citiri
Kazahstanul vrea sa se alature proiectelor energetice care ocolesc Rusia

Kazahstanul vrea sa se alature proiectelor energetice care vor ocoli Rusia, prin crearea unui sistem de transport al hidrocarburilor cu Azerbaidjanul pentru a transporta resursele energetice in Turcia, scrie luni cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de NewsIn.

Kazahstanul si Azerbaidjanul isi creeaza propriul sistem de transport al hidrocarburilor, care acoleste Rusia. Acordul in acest sens va fi semnat in cadrul vizitei presedintelui kazah Nursultan Nazarbaev la Baku, in 2 octombrie, scrie publicatia rusa.

KazMunaiGaz si compania energetica nationala a Azerbaidjanului vor crea o companie mixta, care se va ocupa de construirea sistemului transcaspic de transport al hidrocaburilor, a anuntat vineri seful KazMunaiGaz, Kairgeldi Kabildin. Noua conducta va transporta petrolul din Kazahstzan in Azerbaidjan si apoi catre Turcia.

Rusia nu va participa in acest proiect, precizeaza Nezavisimaia Gazeta. Kairgeldi Kabildin a precizat ca aceasta va reprezenta o noua etapa de realizare a acordului care a fost semnat intre cele doua companii in 2006. Anterior, directorul executiv pentru transport al KazMunaiGaz, Arman Darbaev, a anuntat ca deja a fost infiintata o subsidiara a companiei, care va intra in compania mixta kazaho-azera pentru proiectul transcaspic.

Seful asociatiei KazEnergy, Timur Kulibaev, a spus pentru Nezavisimaia Gazeta ca proiectul transcaspic va deveni unul dintre segmentele sistemului caspic al Kazahstanului de transport al hidrocarburilor, care va permite Astanei diversificarea traseelor de transport al resurselor energetice, directionandu-le in functie de conjunctura spre Baku, porturile rusesti sau iraniene.

Potrivit oficialului, Kazahstanul va "iesi treptat pe exportul petrolului". "Prima faza va reprezenta de 50 milioane de tone pe an. Pentru aceasta este necesar un traseu sigur", a spus Kulibaev la editia a IV-a a forumului energetic euroasiatic, potrivit publicataiei ruse.

Desi Kulibaev a evitat sa afirme care sunt costurile acestui proiect, Nezavisimaia Gazeta scrie ca anterior se vorbea despre o suma initiala de 3 miliarde de dolari. De asemnea, publicatia rusa reaminteste ca "initial au fost luate in considerare doua optiuni de export a petrolului din Kazahstan: prin conducta pe sub Marea Caspica sau prin intermediul tancurilor pe mare.

A fost preferata cea de a doua optiune, intrucat statutul nereglementat al Caspicii nu permite realizarea unor lucrari de constructie fara acordul tuturor celor cinci state riverane. Mai mult, Iranul si Rusia se exprima categoric impotriva contructiei unei noi conducte, scrie cotidianul rus.

Expertii considera ca acest proiect are caracter politic, mai scrie Nezavisimaia Gazeta. In acelasi timp, reaminteste cotidianul rus, Nursultan Nazarbaev a spus de numeroase ori ca este impotriva oricaror proiecte politice in domeniul energetic.

Potrivit expertului azer Ilgar Velizade, "UE incearca sa constranga Kazahstanul, care va detine anul viitor presedentia OSCE, sa diversifice traseele energetice pentru a-si diminua dependenta fata de Rusia, care in prezent controleaza conductele energetice de export din regiune", potrivit cotidianului rus.

"Daca acordul se va semna, acesta va avea caracter politic, intrucat componenta economica se face mai putin simtita", a mai spus Velizade pentru Nezavisimaia Gazeta. Directorului Grupului kazah de evaluare a riscurilor Dosim Satpae considera ca proiectul cu Azerbaidjanul nu va deveni o alternativa serioasa la consortiul conductei caspice sau la oleoductul Kazahstan-China.

"Volumele exportate prin aceste conducte nu se pot compara. Prin conducta caspica se prevede extinderea exportului de petrol pana la 67 de milioane de tone pe an, in China pana la 40 milioane tone pe an, iar in Azerbaijan prin intermediului tancurilor vor se vor putea exporta circa 7 milioane de tone pe an", a spus Satpaev pentru Nezavisimaia Gazeta.

De asemenea, el a subliniat si existenta unor riscuri economice, legate de instabilitatea in regiunea caucazului. "SUA si Europa incearca sa convinga Astana sa se alature acestui proiect. Kazahstanul a facut o reverenta, demonstrand ca intr-o anumita masura este adeptul proiectelor alternative, dar nu intentioneaza sa-si orienteze fluxurile energetic spre a ocoli Rusia", a declarat expertul kazah pentru Nezavisimaia Gazeta. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiecte, # Rusia, # hidrocaburilor, # companii , #Rusia