Iukos anunta o prima plata de aproape 1,3 miliarde de dolari catre statul rus

Vineri, 16 Iulie 2004, ora 14:59
1130 citiri

Grupul Iukos, cea mai mare companie petroliera din Rusia, care datoreaza statului 3,4 miliarde de dolari reprezentand impozite numai pe anul 2000, a anuntat ca va face o prima plata si a facut, din nou, apel la autoritati pentru negocieri in scopul salvarii societatii.In paralel, Mihail Hodorkovski, aflat in arest inca din luna octombrie si principal actionar al grupului, a solicitat demisia actualului presedinte al Iukos, despre care sustine ca este incapabil sa joace rolul de A"intermediarA" in relatia cu guvernul.

A"Compania a anuntat, in trecut, ca nu dispune de lichiditatile necesare pentru a plati intreaga suma solicitata, dar va plati atat cat poate acumA", au precizat reprezentantii companiei, intr-un comunicat de presa. A"Este prevazut ca plata pentru luna iulie (A) sa fie in jur de 1,25-1,3 miliarde de dolariA", se mai arata in comunicat. Compania Iukos, ale carei conturi bancare sunt blocate de justitie, s-a declarat A"pregatita sa efectueze plati suplimentare intr-o perioada rezonabila de timpA", au mai indicat reprezentantii grupului.

Viitorul celei mai mari companii petroliere din Rusia pare, pentru moment, incert, in conditiile in care sumele datorate statului ar putea creste si mai mult. Pe langa suma solicitata pentru anul 2000, fiscul a mai solicitat plata a inca 3,4 miliarde de dolari pentru 2001.

Analistii sustin ca valoarea totala a sumei datorate statului s-ar putea ridica la zece miliarde de dolari.

In comunicatul remis, Iukos evoca recenta propunere facuta guvernului (sub forma unei scrisori trimise joia trecuta) de a plati A"voluntarA" peste opt miliarde de dolari pentru toate datoriile pentru perioada 2000-2003, in transe A"impartiteA" pe o perioada de trei ani.

Sursa: AFP