Investitorii straini, atrasi de companiile privatizate in Rusia

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 01:08
1584 citiri
Investitorii straini, atrasi de companiile privatizate in Rusia

Investitorii straini si-au exprimat dorinta de a cumpara companii rusesti detinute de stat, a anuntat presedintele Bancii pentru Dezvoltare din Rusia. Printre companiile privatizare de Kremlin se afla si gigantul petrolier Rosneft, potrivit ziare.com

Vladimir Dmitriev, presedintele Vnesheconombank, a declarat ca Rusia ar putea castiga doua trilioane de ruble (64 de miliarde de dolari) in urma privatizarilor care vor avea loc in urmatorii trei ani.

Potrivit planului, Rusia vrea sa isi reduca participatia la unele dintre cele mai mari companii de stat pana la 50% plus o actiune, iar controlul total ar urma sa fie vandut mai tarziu.

"Dupa trei ani cred ca vom merge mai departe daca este posibil", a declarat Alexei Kudrin, ministrul rus al Finantelor, precizand ca in unele cazuri isi va reduce participatia pana la 25%.

Privatizarea companiilor de stat este o metoda prin care Moscova incearca sa isi reduca deficitul de stat care va ajunge la 4,6% din PIB in acest an.

In total, Rusia va vinde actiuni la 10 companii mari de stat si 850 mai putin cunoscute intre 2011 si 2013. Printre companiile importante se afla si compania petroliera Rosneft, unde statul e dispus sa renunte la 15% din actiuni.

Kremlinul incearca prin privatizare sa atraga investitori care sa ii stimuleze cresterea economica. Potrivit estimarilor, Rusia va avea in acest an o crestere de 4%, mai putin decat cea din Brazilia, India si China, celelalte tari BRIC.

Analistii spun, insa, ca Rusia nu ii convinge atat de usor pe investitori ca si-a imbunatatit mediul economic. In prezent, ei se indreapta spre alte tari emergente, iar capitalul care iese din tara este de aproximativ 3 miliarde de dolari pe saptamana.

#capital, #companii, #investitori, #privatizare, #rusi , #Rusia